Dostupni linkovi

Beogradski Prajd na čekanju


Ilustracija
Ilustracija
„Da li će biti Parade ponosa u Beogradu“ pitanje je na koje vlast nema odgovor na manje od 24 sata do planiranog termina. Dok nadležni i LGBT organizacije raspravljaju da li postoje bezbednosni uslovi za ovaj skup, atmosfera u gradu sve je napetija.

Novi grafiti protiv Parade ponosa osvanuli su dva dana pred najavljenu šetnju u Beogradu. Od Slavije do zgrade Predsedništva Srbije na nekoliko objekata crnim sprejom ispisane su poruke "Stop paradi", "Gej parade neće biti", "Stop paradi srama".

Dok pod pretnjama navijačkih i ekstremno desničarskih grupa LGBT populacija u neizvesnosti čeka 28. septembar, organizatori veruju da će parada ipak biti održana.

“Kakve su bezbednosne procene od policije apsolutno ništa nismo čuli do današnjeg dana. Što se tiče nas, sve je sigurno. U smislu da smo mi završili svoj deo posla, dakle sve je pripremljeno za taj događaj. Nama deluje da će parade biti,” rekao je Goran Miletić, iz Organizacionog odbora Beograd Prajda.
Goran Miletić, foto: Vesna Anđić
Goran Miletić, foto: Vesna Anđić

Tenzije pred najavljenu šetnju porasle su do maksimuma nakon što je osam organizacija koje se protive Paradi ponosa, među kojima su i Obraz, SNP Naši i Sabor Zavetnici, za isti dan zakazalo skupove u centru Beograda.

Vladan Glišić, iz Dveri, kaže da će se pristalice tog pokreta okupiti u Nemanjinoj ulici uz parolu „Narod protiv vlade i parade“, čak i ako policija bude zabranila njihov skup.

„Mi ćemo protestovati mirno, kao i do sada, bez ikakvog nasilja. Mada je situacija takva da smo ušli u tako opasnu zonu društvenih tenzija da jedan šamar može da izazove oluju. Tako da se nikada ne zna kada će se tako nešto desiti. Političare mnogo više boli to što mogu da izgube glasove na izborima nego što Beograd može da bude polupan.“

Da li će Parada biti održana znaće se dan uoči najavljene šetnje jer je poslednji rok policiji da to saopšti 24 sata pred događaj a, kako je bilo i prošle godine, ukoliko Prajd bude zabranjen isto će se desiti i sa ostalim najavljenim skupovima.

Premijer Ivica Dačić, koji je i ministar policije, već danima nema odgovor na to pitanje.

„Sada je zatišje. Ali da li je to zato što su pale tenzije ili zato što se nešto dešava? Skupa će biti. Osim ako ne preti opasnost da opet dođe do bezbednosnih problema. A država će se protiv toga boriti.“

Reakcije: Ako može utakmica, može i Parada

Dan pred Paradu ponosa Dačić će službeno biti u Grčkoj ali će, kako je najavljeno, posetu prekinuti i vratiti se u Beograd ukoliko odluka policije i države bude da se održi taj skup. Ali uoči tog puta ministar Dačić pokrenuo je buru osuda izjavom da “homoseksualnost nije normalna”.

Rizici pred paradu: Nasilje kao profesija

Da li su i u čemu LGBT organizacije i nevladin sektor grešile u poslednjih 13 godina, tokom kojih je održana samo jedna Parada ponosa, postoje li alternativna rešenja u organizaciji Prajda naredne godine i jesu li gej aktivisti u stanju da mobilišu širi front različitih ugroženih grupa?

Ovo su teme o kojima se diskutovalo u sredu u beogradskom Kulturnom centru Rex, na javnom snimanju emisije Peščanik, koja je ovo izdanje posvetila Gej paradi zakazanoj za 28. septembar.

OPŠIRNIJE...
Čak se oglasio i Sindikat srpske policije strahujući za pripadnike MUP-a koji bi trebalo da obezbeđuju Paradu ponosa. Lazar Ranitović, iz tog sindikata, kaže da policajci od državnog vrha traže garancije da će najstrože biti kažnjeni svi koji napadnu povorku ili srpsku policiju.

“Ako ministar kaže da gej osobe nisu normalni ljudi, oni koji su protivnici parade dobiće još više snage i elana. Ne smemo da dozvolimo da policajci budu ti koji će dobijati batine. Oni će tog dana biti na ulici i zajedno sa porodicama strepeće za svoj život. I koja god strana tu pobedi, ili ne pobedi, policajci će izgubiti”, ističe Ranitović.

Da su protivnici Parade dobili vetar u leđa postalo je jasno kada je grupa od stotinak ljudi za dan LGBT šetnje policiji prijavila skup podrške izjavi ministra policije. Neki huligani otišli su toliko daleko da su, predstavljajući se kao grupa građana protivnika prodaje prirodnih resursa, policiji između redova prijavili da će tog dana u Beogradu nositi kamenje, letve, metalne šipke i molotovljeve koktele.

Oglasio se i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej rekavši da na paradu gleda "crno, da ne može crnje od toga biti" i da bi mladima iz LGBT populacije koji planiraju povorku beogradskim ulicama poručio "Čega se pametan stidi, budala se ponosi".

Da MUP, ako hoće, može da obezbedi Paradu procenili su pojedini bezbednosni analitičari. Saša Đorđević, iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, kao najbolji primer za to naveo je za RSE nedavnu fudbalsku utakmicu Srbija-Hrvatska u Beogradu koja je protekla bez većih incidenata.

“Postoje dokazi da policija uz odgovarajuće planiranje može da održi bezbednost na ulicama Beograda. Na pomenutom fudbalskom meču bili su angažovani tužilac, oko 4.000 policajaca i pripadnici specijalnih jedinica SAJ i PTJ. Ako je moglo to da prođe bez problema onda može i parada da se održi”, zaključuje Đorđević.

Da sve bude uredu, ako LGBT skup ipak bude održan, pored nekoliko hiljada policajaca i pripadnika žandarmerije brinuće i 15 sudija prekršajnog suda uz asistenciju dežurne službe Policijske uprave Beograda. Učesnicima Parade ponosa u Beogradu trebalo bi da se obrate Birgita Ulson, švedska ministarka za evropske poslove, i Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.
XS
SM
MD
LG