Dostupni linkovi

Počela nedelja LGBT prava, hoće li biti Parade ponosa


Performans podrške održavanju Parade ponosa, avgust 2013.
Performans podrške održavanju Parade ponosa, avgust 2013.
Međunarodnom konferencijom o slobodi okupljanja LGBT osoba u subotu je u Beogradu počela nedelja "Parade ponosa 2013". Sama Parada ponosa najavljena je za 28. septembar, a organizatori čekaju bezbednosnu procenu kako bi se znalo da li će se steći svi uslovi za njeno nesmetano održavanje.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport izjavio je na međunarodnoj konferenciji o slobodi okupljanja LGBT zajednice da je država dužna da omoguci održavanje Parade ponosa, naglasivši da svi koji prete nasiljem moraju biti kažnjeni.

"Ustavni sud u Srbiji je jasno rekao da je zabrana Parade ponosa kršenje ustavom garantovanih prava. Državnim organima mora da bude jasno da bi oni trebalo da omoguće poštovanje prava slobode okupljanja", kazao je Devenport.

Član organizacionog odbora Parade Goran Miletić rekao je da, 7 dana pre šetnje nema nijedne činjenice da će biti održana. Miletić kaže da bi bezbednosna procena o tome trebalo da bude poznata u sredu ili cetvrtak.

"Nema realnih činjenica da zasnujem svoj optimizam. Podrška međunarodne zajednice jeste velika, ali nije dovoljna da se dozvoli Parada ponosa", ocenio je Miletić.

Ministar za evropske integracije Srbije Branko Ružić izjavio je da će on i glavni pregovarač Srbije sa EU Tanja Miščević učestvovati u obeležavanju Parade ponosa u Beogradu, 28. septembra, bez obzira da li se ona organizuje na ulici ili u zatvorenom prostoru.

Maja Mićić iz Organizacionog odbora Parade ponosa rekla je Tanjugu da se "očekuje druga procena bezbednosne situacije, a da je prva koja je objavljena početkom nedelje bila prilično optimistična" i navela da očekuje da će se omogućiti svi uslovi da Prajd 2013. protekne u najboljem redu i bez incidenata.

"Dešava se da se strasti pogoršavaju, odnosno pojačavaju onda kad počne Prajd nedelja i očekujem od policije i svih onih od kojih zavisi da li će do Parade ponosa doći ne samo da upozore da može doći do nasilja, već da pruže jasan odgovor šta je država spremna da uradi da bi se održao skup, a njegovi učesnici zaštitili", poručila je Mićić.

Ona je takođe rekla da predstavnici organizacionog odbora Parade očekuju da će do sredine sledeće nedelje dobiti konačnu odluku da li će se to omogućiti ili ne.

Premijer Srbije Ivica Dačić i vicepremijer Aleksandar Vučić ranije su rekli da će održavanje Parade ponosa u Beogradu zavisiti od bezbednosne procene.
XS
SM
MD
LG