Dostupni linkovi

Beograd u šaci Srba sa severa Kosova


Ilustracija
Ilustracija
Beograd je u stalnom kontaktu sa liderima sa Srba severa Kosova, koje pokušava ubedi da odustanu od, za sredinu februara najavljenog, referenduma o kosovskim institucijama. To je na skupštinskom Odboru za Kosovo poručio ministar Goran Bogdanović, još jednom ukazjući na štetnost ovakvog poteza srpskih lidera. Teško je, međutim, očekivati da će refrenduma neće biti. Po oceni analitičara, Srbija nema nikakve mehanizme da ga spreči, niti joj je to u ovom trenutku u stvarnom interesu.

Još su se jednom u Beogradu okupili članovi skupštinskog Odbora za Kosovo kako bi razmotrili najavu referenduma srpskih lidera sa severa. Predstavnici vlasti već su toliko puta do sada ukazali da je ovakav potez protivan interesima Srbije, da se i sam ministar Goran Bogdanović zapitao šta bi još mogao reći.

“Kakav argument treba izneti osim toga da država Srbija, njena Vlada i predsednik smatraju da je održavanje takvog referenduma štetno i da se njime smanjuje naš kapacitet u borbi za očuvanje Kosova. Svaki Srbin na severu Kosova je protiv kosovskih institucija. I ja sam protiv, i Vlada je, i svi su državni organi protiv, pa zar moramo ponovo da objašnjavamo da je nebo plavo?”, upitao je Bogdanović.

Predstavnici opozicije, čiji su članovi lideri Srba koji su za 14. i 15. februar zakazali referendum sa pitanjem "Da li prihvatate kosovske institucije na severu Kosova", upravo međutim u pozivima da se deluje u skladu sa politikom Beograda i joj se veruje vide razlog više u prilog referenduma.

“Gospodine Bogdanoviću, za sve Srbe na teritoriji Kosova nema boljeg argumenta za taj referendum od toga što je Boris Tadić protiv. On je bio za postavljanje barikada, rekli ste da više neće biti pregovora dok se stanje ne vrati na ono što je bilo pre početka sukoba. I sve ste slagali. I vi sada kažete ima li boljeg argumenta od Borisa Tadića”, rekao je Nemanja Šarović iz Srpske radikalne stranke.

I upravo je ova dvostruka politika Beograda jedan od razloga što je ostala bez ikakvog uticaja. Srbi sa severa za održavanje referenduma imaju jaku podršku opozicije u Srbiji i to je, po mišljenju Dušana Janjića iz Foruma za etničke odnose, razloga zbog kojeg vlasti niti će moći, niti će istinski pokušati da ga spreče.

“To bi itekako ugrozilo ne samo šanse Demokratske stranke, koje su ionako male, nego i šanse Beograda da održi stabilnost. Drugi rezultat bio bi da dođe do rascepa među Srbima sa severa i da u tom rascepu dođe do definitivnog poraza beogradske politike. Ovo su neki dani istine, u kojoj predsednici opština sa severa demonstriraju nemoć Srbije na Kosovu”, kaže Janjić.

Janjić: Sever stvorio sopstvene izvore finansiranja

Problem ili smišljeno delovanje je tajming referenduma, koji je zakazan u jeku predizborne kampanje u Srbiji. I pošto su srpske lidere na Kosovu do sada podržavali ili nisu reagovali na njihov ne mali broj poteza koji je trebalo na vreme osuditi, ministra Bogdanovića možda i ne bi trebalo da iznenađuje što je opozicija na svom terenu.
Goran Bogdanović
Goran Bogdanović

“Svima nam je jasno da su pojedine stranke koncipirale svoju predizbornu kampanju na održavanju referenduma, odnosno na tome da Srbija ne dobije status kandidata za članstvo u EU. Očito je da nekome treba nejedinstvo,” navodi Bogdanović.

Osim pretnji da će svi koji na referendum pozivaju snositi političke posledice, Beogradu nije ostalo puno manevarskog prostora. Ni potpuni prekid finansiranja, kao jedan od načina slabljenja pozicije Srba sa severa, kaže Dušan Janjić, ne bi dao rezultate.

„Oni su stvorili sopstvene izvore finansiranja iz tog ogromnog sivog biznisa, u koji su upetljana i javna preduzeća, i privatni veliki tajkuni i mali privrednici. Dakle, ova politika koju vode opštine na severu Kosova ima i svoju ekonomsku osnovu da izdrži dve, do tri godine. Jedino što u ovoj skoro nemogućoj situaciji po sebe i vladajuću koaliciju može da uradi Boris Tadić, jeste da propusti referendum pa da onda uvede privremene mere u opštinama na severu Kosova“, ocenjuje Janjić.

Ništa od ovoga, podvlači direktor Foruma za etničke odnosa, nije u interesu Srbije i njenih građana.

„Da zaista drže do interesa Srbije, otvoreno bi priznali da nemaju mehanizme, da su koristili tanke veze državne bezbednosti i kriminala. Oni to, naravno, neće uraditi i zbog toga je ova agonija,“ zaključuje Janjić.
XS
SM
MD
LG