Dostupni linkovi

Beograd u raljama "balvan diplomatije"


Ikona na protestu protiv uklanjanja barikada kod sela Zupče, 17. oktobar 2011.
Ikona na protestu protiv uklanjanja barikada kod sela Zupče, 17. oktobar 2011.
KFOR je najavio da će u utorak krenuti u uklanjanje barikada sa graničnih prelaza Jarinje i Brnjak na severu Kosova. Beograd, međutim, daje podršku „barikada-diplomatiji“ i dalje seje iluzije da je Kosovo deo Srbije ili barem da je severni deo Kosova deo Srbije.

Samo usamljeni glasovi u Beogradu upozoravaju da EU neće prihvatiti „soft podelu Kosova“ i da Srbija i dalje dovodi u pitanje svoj evropski put. Iz EU poručuju da treba jasno reći ko je aktivirao barikade.

Borko Stefanović, šef tima Srbije u dijalogu sa Prištinom za RSE ovako je objasnio poziciju Beograda u, kako je to nazvao jedan domaći komentator „barikada diplomatiji“.

„Ono što je važno je da mi pokušavamo diplomatskim putem onemogućimo takav scenario u kojem bi se upotrebila sila da bi se barikade uklonile. I drugo, ako dođe do takvog razvoja događaja, važno je da Srbi ostanu mirni da na tu silu ne odgovore silom, već je bolje da se i povuku, nego da dođe do ljudskih žrtava", poručuje Stefanović.

RSE: Šta će se sutra događati na Jarinju i Brnjaku?

Stefanović: Nadam se da se ništa neće dešavati i da će biti razuma da se dobije vreme za postizanje političkog rešenja. Ne mogu da govorim u ime Srba na barikadama, ali meni se čini da oni nisu spremni da uklone barikade, jer nisu ispunjeni njihovi zahtevi. Sa druge strane, Kfor može da se uzdrži samim tim što mi se čini da smo blizu rešenja.
Borislav Stefanović
Borislav Stefanović

RSE: Da li ćete vi sutra biti na barikadama?

Stefanović: Videćemo.

RSE: Da li će neko iz Ministarstva...

Stefanović: Videćemo, videćemo, ne bih to komentarisao.

RSE: Znači, za sada nema još odluke?

Stefanović: Za sada, nema.

RSE: A zašto Beograd ne pozove Srbe da uklone barikade?

Stefanović: Niti je njih Beograd izveo na barikade, niti Beograd može njih da skloni sa barikada. Na nama je samo da ih podržimo.

Pitali smo Borka Stefanovića da li Brisel traži da pošalje poruku Srbima da sklone barikade. Odgovor je bio kratak - "ne".

Isto pitanje smo postavili i Jelku Kacinu izvestiocu Evropskog parlamenta za Srbiju.

„Srbija mora jasno odgovoriti da li je deo rešenja ili je deo problema. Mora se jasno reći ko je aktivirao barikade. Beograd ili neko drugi. Ako Beograd ne daje jasan signal, onda se zna ko je to uradio. I mislim da to nije dobro za Beograd“, ocenjuje Kacin.

Asfaltiranje za šverc

Opozicioni LDP je jedna od retkih partija koja traži od vlasti u Beogradu da pošalje poruku Srbima da uklone barikade. Nenad Prokić, visoki funkcioner te partije komentariše izjavu Borka Stefanovića da Beograd nije nagovorio Srbe da postave barikade pa ih neće odgovarati ni da ih uklone.
Barikade u Mitrovici, septembar 2011.
Barikade u Mitrovici, septembar 2011.

„Ne znači ako nisi organizovao, da nisi odgovoran. To je blesavo što kaže Stefanović. Bilo bi bolje da je rekao da on ne kontroliše Srbe na Kosovu. Ne kontroliše on, već neko drugi. A ko je taj neko drugi rekle su jasno sve objedinjene službe srpske državne bezbednosti“, rekao je Prokić.

Barikade su podignute na prelazima koje koriste lokalni šverceri, kaže dalje Prokić.

„To dalje asfaltiranje puteva između dve nebeske Srbije za šverc sasvim zemaljske robe ne vodi ničemu. Skoro cela Srbija živi u uverenju da su to dva jedina prelaza i da je sever Kosova blokran, ukoliko ta dva prelaza ne rade. Naprotiv, postoji ih mnogo više, ali dva su švercerska i ta dva se brane barikadama“, napominje on.

Borko Stefanović o poruci LDP-a da vlast treba da traži da Srbi skone balvane kaže:

„Mislim da je jako neodgovorno slati iz države poruke koje su kontradiktorne. Mi smo konzistentni u podršci mirnom protestu i to je normalno i treba tako da ostane, a istovremeno treba da učinimo sve da diplomatskim putem pronađemo rešenje jer to je ono što građani traže."

Prokić smatra da su vidljive štete od takve beogradske politike koju Srbiju udaljava od Brisela koji već pokazuje da u Srbiji ima i druge sagovornike a to su bivši Šešeljevci, Nikolićevi naprednjaci.

„Time se otvara carska cesta Tomislavu Nikoliću. Štefan File već sa njim doručkuje pre nego što dođe u Parlament Srbije i to je jasna poruka ovoj vlasti šta o njoj misli partner iz EU“, smatra Prokić.

Jedan komentator je, iznerviran mantrom koju vlast ponavlja „i Kosovo i EU“ čime zaluđuje narod, napisao: „ako već naši političari neće jasno da kažu pred kojom su dilemom dovedeni, dozvolite da pomognem: od Beograda se traži da prihvati teritorijalni integritet i suverenitet Kosova, jedino ne mora to da učini u pismenoj formi.“

Nenad Prokić podseća kako se „balvan politika“ završavala na ovim prostorima.

„Traktorima, egzodusima, i ti ljudi saznaju da su izmanipulisani od nekog novog Arkana, tek kada se pojave na periferiji gradova sa traktorskim prikolicama i onda shvate da ih je država prevarila. Mi do 9. decembra moramo da uradimo sve što nismo uradili do sada. Vlast mora da ustane i da kaže: EU nema alternativu, da NATO nema alternativu, da Ahtisarijev plan nema alternativu. To oni vrlo dobro znaju, ali neće da kažu“, kaže Prokić.
XS
SM
MD
LG