Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Veliki miting u centru Beograda


Miting protiv nezavisnosti Kosova, Beograd, 21. februar 2008

Četiri dana nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost, u Beogradu je organizovan miting pod nazivom "Kosovo je Srbija", sa kojeg je poručeno da Srbija nikada neće priznati kosovsku nezavisnost. Miting je organizovan na najvećem platou u centru Beograda, na kojem se okupilo oko 100.000 ljudi.

Premijer Vojislav Koštunica na mitingu je poručio da Srbija, dok postoji kao država, "neće priznati jednoglasno proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije", za koju je ocenio da je nastala kršenjem principa civilizovanog sveta:
"Dok živimo - Kosovo je Srbija a naša braća na Kosovu nisu sama i zaboravljena! Dok odbijamo ultimatume a prihvatamo prijateljstvo - Srbija je slobodna! Reč je data i čuo je čitav svet. A svi znaju kolika je data srpska reč."
Premijer je dodao da Srbija nije sama i da neće zaboraviti prijateljstvo i principijelnu podršku ruskog predsednika Vladimira Putina. On je rekao da Srbija ne sme da popusti pod pritiscima, kako se izrazio, "silnika" i prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova jer bi, u tom slučaju, morala da se odrekne svega što jeste.
"Traže da se odreknemo naše braće na Kosovu. Govore našoj braći na Kosovu da su, ne izlazeći iz svojih kuća, otišli u drugu državu. Nisu i nikad neće. Govore im da su razdvojeni od nas. Nisu i nikada neće biti", rekao je Koštunica.
On je dodao da Srbija nije prekršila nijedan Božji, ljudski ili evropski zakon i da je pružala ruku prijateljstva i saradnje svima, ali da to, ipak, nije bilo dovoljno.
"Biće dovoljno, poručuju oni, kad vi Srbi pristanete da budete poniženi. Kad potpišete svoje poniženje. Nikad i niko neće dobiti mandat srpskog naroda da pristane na takvu nedostojnu trgovinu. Nikada i niko!", rekao je premijer.
Koštunica je govor završio usklikom: "Kosovo je Srbija!" Okupljeni građani u nekoliko navrata su prekinuli govor premijera uzvikujući "Kosovo je srce Srbije" i "Rusija, Rusija...".

Sa mitinga "Kosovo je Srbija"

Protest zbog proglašenja nezavisnosti Kosova, prema najavama, organizovala je Vlada Srbije i Skupština. Međutim, primetno je da svoje pristalice nisu pozvali da organizovano dođu na protest dve stranke vladajuće koalcije G 17 Plus i Demokratska stranka, a nedavno je i predsednik Srbije Boris Tadić upozorio da ovaj skup ne bi trebalo da se pretvori u stranačku promociju. Otuda se i otvara pitanje koliko ovo okupljanje zapravo ima obeležja stranačkog skupa.
Pozorišni reditelj i član IO DS Vida Ognjenović za naš program kaže da DS nije pozvala svoje članove da organizovano dođu na miting jer je upravo reč o građanskom protestu protiv jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova:
"DS nije tražila od građana da odsustvuju, da ne učestvuju na tom mitingu, nego ih nije pozvala da organizovno izađu i da izražavaju stav stranke nego da izražavaju sopstveni građanski stav – građanski protest protiv kršenja pravnih regula. Međutim, neke stranke su inicirale taj protest, ali on ne treba da bude stranački. To je moje mišljenje, jer to nije stav samo stranaka."
Istovremeno, Snežana Stojanović Plavšić, visoki funkcioner G 17 Plus, kaže za naš radio da postoje naznake koje ukazuju na obeležja stranačkog okupljanja i da zbog toga G 17 Plus i nije pozvala svoje simpatizere i članove da na taj način izađu na ovaj miting:
"To je slobodna procena i volja građana i svi oni koji žele trebaju da se pridruže, ali mi kao stranka nećemo u tome učestvovati. Zaista verujemo da je ljudima na Kosovu u ovom trenutku treba pomoći oko konkretnih životnih pitanja i zaista ćemo se najozbiljnije, i u buduće, i sa nivoa države i sa nivoa stranke, baviti time kako bismo pomogli ljudima koji tamo žive. Verujemo da mitinzi vezani za Kosovo, ni proteklih 15-ak godina, nisu doneli mnogo dobra ljudima koji tamo žive – mislimo da mitinzi nisu rešenje."
Državno i partijsko pitanje kada je reč o Kosovu je izjednačeno i otuda ovaj miting ima obeležja stranačkog skupa, ističe sociolog Zagorka Golubović. Ona dodaje da ovo okupljanje zapravo ukazuje i novi raspored na političkoj sceni Srbije i dodaje:
"Gde je mesto Koštunice i njegove partije danas? Mesto mu je sa SRS i SPS. Glavna svrha je manipulacija i da se na talasu izbornog gubitka, koji je istovremeno i pobeda SRS i Nikolića, pridobije još više glasača za sledeće izbore."
Ostaje međutim činjenica da pre svega članovi najveće stranke unutar vladajuće koalicije, DS, nisu ni po gradovima u unutrašnjosti Srbije organizovano krenuli na protestni miting. Kako je zabeležio kolega Vladimir Nikitović u Čačku, portparol tamošnjeg odbora DS Boban Bojović rekao je da mitingu nikako ne treba pridavati stranački karakter:
"Taj veliki protestni skup treba da ima manifestaciono državni izraz. Nismo hteli da ga na taj način stranački obeležavamo."
Na pitanje da li je razlog za ne odlazak simpatizera DS u Beograd treba možda tražiti i u njihovom slaganju sa jučerašnjim stavom člana glavnog odbora ove stranke Zaharija Trnavčevića da ne želi da prisustvuje mitingu koji organizuju radikali, Bojović odgovara:
"Mislim da se dobar deo judi u Srbiji slaže sa tim njegovim stavom."
A da sve ipak nije moglo da protekne bez upliva stranaka pokazuje i primer iz Užica. Naime, kako javlja naša dopisnica Novka Ilić, pet autobusa u organizaciji Srpske radikalne stranke uputilo se ka Beogradu dok je nešto kasnije još toliko autobusa sa pristalicama Demokratske stranke Srbije krenulo u istom pravcu, mada, kako kažu, bez stranačkih obeležja:
"Žao nam je i krivo što DS nije to organizovala, juče nismo uspeli da stupimo u kontakt sa njima jer su njihove prostorije bile zaključane."
Na posletku Zagorka Golubović kaže da osim što će ovaj miting faktički ozvaničiti novu koaliciju DSS, SRS i SPS-a postoji još jedan mnogo opasniji aspekt okupljanja:
"Mene plaši to da će pobuniti, kao što i jesu do sada, ovu omladinu, plašim se da će nastati jedan haos koji će biti teško smiriti. Dalekosežno danas će biti poticaj da to može da se radi, kao što je to, na kraju krajeva, ministar Illić javno rekao – jedan razbijen prozor i upaljeni automobili, to je deo demokratije."
XS
SM
MD
LG