Dostupni linkovi

Beograd ne prihvata rotaciju komandira u KPS-u


Protest pripadnika KPS-a srpske nacionalnosti ispred manastira u Gračanici - fotografija iz arhive
Protest pripadnika KPS-a srpske nacionalnosti ispred manastira u Gračanici - fotografija iz arhive
Vlada Srbije, koja je dala podršku komandirima policijskih stanica na severu Kosova da ne napuštaju svoja radna mesta, smatra da je odluka direktora KPS neprihvatljiva bez saglasnosti lokalne zajednice a najavljene mere zbog neprihvatanja rotacije Beograd vidi kao učvršćivanje prištinskih institucija na severu Kosova.

Ova situacija liči na onu od pre par godina kada je Beograd pozvao Srbe da napuste KPS da bi im kasnije poručio da se vrate ako to mogu. Analitičari u odbijanju rotacije vide poruku neposlušnosti.

Beograd ne odustaje od svoje namere da utiče na ono što se dešava na severu Kosova. Svojim stavom da je rotacija komandira policijskih stanica neprihvatljiva verovatno je doprineo odluci srpskih komandira da odbiju da se povinuju naredbi glavnog direktora KPS Rešata Malićija.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović objašnjava da Beograd zapravo nije protiv rotacije već da se bez saglasnosti i znanja srpske zajednice i lokalne samoupave odvija takav proces.
Bogdanović:
Mislim da su najave suspenzije još jedan u nizu pokušaja zastrašivanja ne samo Srba u kosovskoj policiji nego Srba na severu pokrajine.

“Ti komandiri imaju našu podršku kao što su imali podršku kao što su imali kada smo ih pozvali 2009. da se vrate na svoja radna mesta, imaju podršku srpske zajednice na Kosovu i Metohiji jer želimo da vidimo zbog čega se vrši ta rotacija. Ako je razlog loš rad, nemar ili loš odnos prema Prištini onda naravno da smo mi protiv toga. Mislim da su najave suspenzije još jedan u nizu pokušaja zastrašivanja ne samo Srba u kosovskoj policiji nego Srba na severu pokrajine jer takvim jednostranim potezima i pretnjama Priština samo uvećava animozitet i nepoverenje Srba sa severa prema kosovskim institucijama. Evidentno je da Priština tu ostvaruje svoje ambicije da promeni realnost na terenu”, kaže Bogdanović.

Zašto je zapravo Beograd a onda verovatno i srpska zajednica, sledeći taj stav, protiv rotacije ako je planirano da komandiri nekoliko policijskih stanica budu premešteni takođe u srpske sredine na severu i pored najave kosovskog ministra unutrašnjih poslova Bajrama Redžepija da će novoimenovani komandiri „najverovatnije ponovo biti Srbi“ i negiranja spekulacija nekih medija da zamena komandnog kadra ima veze s početkom sprovođenja Strategije za integraciju severa u kosovske institucije.

U Ministarstvu za Kosovo i Metohiju nam objašnjavaju da je to stvar principa jer Priština ne može donositi odluke za sever bez znanja i dogovora sa srpskom zajednicom. A srpska zajednica na severu Kosova oličena je u institucijama koje su u okviru sistema Republike Srbije i tako u krug.

Janjić: Poruka neposlušnosti

Ministar policije Ivica Dačić, koji ovih dana izaziva pažnju svojom idejom o razgraničenju između Kosova i Srbje, što je u javnosti protumačeno kao podela Kosova, ocenjuje da je rotacija još jedan pokušaj da se izazove nestabilnost.
Ivica Dačić

“Ne mogu da verujem da je Srbija više zainteresovana za mir i stabilnost na Kosovu nego sam KPS I EULEKS. Mi smatramo da je to loše ali mi ne nosimo odgovornost za to jer po Rezpoluciji 1244 i po drugim dokumentima MUP nema nikakvu ulogu na Kosovu i Metohiji”, kaže Dačić.

Međutim, i ranije je Beograd pozivao Srbe da napuštaju kosovske institucije koji su nakon toga ostajali bez posla. Zato se Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose pribojava da se ponavlja situacija kada je Beograd pozvao Srbe da napuste KPS da bi im kasnije poručio da se vrate ako to mogu.

“Stvar je vrlo jasna. Ako ne pihvate nove radne obaveze oni će izgubiti plate u KPS, ne verujem da će im MUP Srbije obezbediti nove plate jer bi time priznao da su njegovi pripadnici. Dakle, bojim se da smo ojačali armiju nezaposlenih u Srbiji. Oni su molili Beograd da im pre mesec dana kaže šta da rade, možda su oni i mogli da ostanu na tim mestima da je Dačić radio svoj posao pre mesec dana. To zaista jeste nešto što je moglo da se razgovara sa EULEKSOM”, ocenjuje Janjić.

Evidentno je da Priština ima poteškoća da ostvaruje kompletnu vlast na severu Kosova. Osim što je policija u tom delu etnička nije pronađeno ni rešenje za početak rada srpskih i albanskih sudija u Okružnom sudu.

Beograd, međutim, odbacuje kritike da svojim delovanjem izaziva probleme na severu Kosova. Ministar Goran Bogdanovic kaže da nije namera Beograda da pravi bilo kome probleme, posebno ne na Kosovu i Metohji.

“Naš interes je da situacija dole postane stabilna, da postoji poverenje pre svega između Srba i Albanaca. Sve te ocene koje se mogu čuti iz Prištine, znate, uvek se traži alibi za svoju neodgovornost i za svoje postupke na drugoj strani”, objašnjava Bogdanović.

Analitičar Dušan Janjić međutim, ocenjuje da je odbijanje rotacije direktna poruka neposlušnosti.

“Mislim da će se njima dogoditi ono što se dogodilo stotinama ljudi koje je Beograd pozvao da napuste insitucije. Ovo je isto, ako kažete ostanite na tim mestima protivno odluci institucije u kojoj radite to faktički znači poziv da ih napuste”, kaže Janjić.
XS
SM
MD
LG