Dostupni linkovi

Ministar pozvao Srbe da se vrate u KPS


kosovska policija
kosovska policija

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Kosova Zenun Pajaziti izjavio je danas da je Beograd odgovoran zbog odluke srpskih pripadnika Kosovske policijske službe u regionu Gnjilana da prihvataju samo komandu UNMIK policije.

Ministar kaže da je do odbijanja naredjenja KPS-s došlo posle proglašenja nezavisnosti Kosova, te je pozvao Srbe da se vrate u kosovsku policiju. Portparol KPS-a Veton Eljšani izjavio je da se srpski policajci danas nisu pojavili na poslu i da će o daljim merama uskoro biti doneta odluka.
Institucije Kosova će funkcionisati na osnovu zakona, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Zenun Pajaziti, reagujući na zahtev pojedinih srpskih pripadnika Kosovske policijske službe. Srpski policajci u selima opštine Gnjilane nisu došli na posao, zahtevajući da budu pod komandom UNMIK policije a ne Kosovske policijske službe. Ministar Pajaziti smatra da iza takve odluke stoji Beograd.
“Minimum što oni treba da urade je da nastave sa poslom. Sigurni smo i potpuno je jasno da ima manipulacija iz Beograda. Oni će ubrzo shvatiti da na Kosovu neće biti puno institucija. Postojaće samo kosovske institucije koje će regulisati svakodnevni život”, kazao je Pajaziti.
Ministar je pozvao Srbe da se vrate u Kosovsku policiju posto će se administracija UNMIK-a postepeno povlačiti sa Kosova a ovlašćenja će preuzeti domaće vlasti.Portparol Kosovske policijske službe Veton Eljšani potvrdio je da Srbi ne žele da budu pod komandom KPS-a.
“Dobili smo informacije da su pripadnici KPS srpske nacionalnosti u regionu Gnjilana izrazili želju da primaju naredbe samo od UNMIK-a a ne od KPS-a. Ova informacija se proverava i uskoro ćemo odlučiti kakve ćemo mere preduzeti”, kazao je Eljšani.
Prema oceni Eljšanija, odbijanjem prihvatanja komande KPS-a srpski pripadnici žele da izraze nezadovoljstvo rešenjem statusa Kosova i u to ubede UNMIK. “Konačnu odluku u vezi sa ovim pitanjem doneće komanda u Prištini u saradnji sa UNMIK-om”, kaže portparol policije. Ministar ističe kako će se ovaj problem pažljivo rešavati.
“Mi razumemo da je jedan deo pripadnika naše policije frustriran zbog poslednjih dogadjaja, a takodje razumemo i pritisak ili pretnje koje oni mogu dobijati. Verujemo da takvo stanje neće trajati dugo, da će se ljudi vratiti na svoja radna mesta. Bićemo tolerantni prema njima i nećemo odgovarati žustro”, izjavio je Pajaziti dodajući da je najvažnije da policija normalno funkcioniše.
U sektoru policije u svim regionima na Kosovu, osim severa, izvršena je tranzicija, što znači da je komandu preuzela Kosovska policijska služba, dok UNMIK ima savetodavnu funkciju. Region Gnjilana je medju prvima u kome je 2005. godine Kosovska policija dobila potpuno ovlašćenje. A kada je sever Mitrovice u pitanju, srpski pripadnici Kosovske policijske službe obavljaju redovne dužnosti i oni su pod komandom UNMIK policije. Prema rečima portparola Kosovske policijske službe za region Mitrovice Besima Hotija, stanice na severu i jugu grada su i dalje pod komandom UNMIK-a, jer tamo još nije završena tranzicija.
“Srpski pripadnici nastavljaju da nose uniforme KPS-a i izvrsavaju obaveze i komunikacija se obavlja preko komande UNMIK-a”, kaže Hoti.
Hoti dodaje da ne severu Mitrovice medju policajcima ima pripadnika i srpske i albanske zajednice. Albanski pripadnici KPS-a patroliraju u zonama u kojima žive Albanci. U svakom slučaju, prema rečima ministra Pajazitija, Srbi o svojim zahtevima nisu informisali Vladu Kosova već samo UNMIK. On naglašava kako će na Kosovu važiti zakoni na osnovu plana Martija Ahtisarija.
XS
SM
MD
LG