Dostupni linkovi

Nemac napadnut jer je 'izgledao kao gej'


Dvojicu Nemaca Živanović je napao na Adi Ciganliji, fotografija sa Ade iz jula 2010
O još jednom napadu na strance u Beogradu. Nakon brutalnog ubistva Brisa Tatona, i nekoliko napada koji su usledili, osamnaestogodišnji Nemac izboden je nožem na šetalištu Ade Ciganlije zato što je napadaču, kako njegovo priznanje prenose beogradski mediji, “izgledao kao gej’.

Kristijan Živanović (18) koji je uhapšen zbog razbojništva i nanošenja teških telesnih povreda nemačkom turisti Dominiku Mileru, pred istražnim sudijom je izjavio kako je to učinio jer su mu nemački turisti „delovali kao pripadnici gej populacije“.

To je otvorilo pitanje, da li je napad na pripadnike drugačije seksualne orjentacije, zapravo, prihvatljivije za javnost, a samim tim i manje kažnjivo?

Da li to znači da bi se građani mogli čak i saosećati sa napadačem koji je rešio da nepoznate turiste kazni samo zbog toga što je pomislio da su gejevi? Ili, može li se teško razbojništvo ublažiti time da je izvršeno nad seksualno drugačijim osobama i hoće li to, na bilo koji način, uticati na buduću odluku suda?

Fingiranje odbrane


Iako beogradska štampa špekuliše u vezi sa tim zbog čega je napad izvršen, zvanični stav policije je jasan. Načelnik Uprave kriminalističke policije Beograda Darko Senić, za RSE kaže da su izgovori da je razlog napada na nemačke turiste zato što su se oni napadaču učinili kao gej par, samo fingiranje njegove odbrane i da se iza napada, kao glavni motiv, krije obično razbojništvo:
"To su advokatski trikovi, jer on je izvršio teško krivično delo razbojništva sa teškim telesnim povredama i za to je zaprećena kazna koju mora da dobije", kaže za RSE načelnik Uprave kriminalističke policije Beograda Darko Senić.


”To su advokatski trikovi, jer on je izvršio teško krivično delo razbojništva sa teškim telesnim povredama i za to je zaprećena kazna koju mora da dobije. On jeste tvrdio da je to uradio zato što su oni gejevi, sve dok mi nismo našli noži kojim je napao turiste i predmete koje je ukrao. Istraga je potvrdila da je to klasično razbojništvo. On je priveden višem sudu u Beogradu i sada je u toku saslušanje”, ističe Senić.

Državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava Marko Karadžić, za RSE kaže da su najviši državni predstavnici dužni, da zbog ovakvih izjava, stanu u zaštitu svih predstavnika seksualnih manjina:

”Ono što me posebno zabrinjava jeste da neko sa takvom lakoćom, čak u iznošenju svoje odbrane, navodi da to nije uradio sa interesom da nekoga opljačka već samo zato što je neko homoseksualac, a to očigledno pokazuju da u ovom društvu ima onih koji to smatraju da je olakšavajuća okolnost i da će na taj način čak i dobiti podršku određenog dela javnosti. To je ono što je najtužnije i zaista zastrašujuće”
, naglašava Karadžić.

Predstavnici LGBT populacije ističu da ih jako brinu motivi ovog napada. Lazar Pavlović iz Gej-strejt alijanse, za RSE kaže:

”Nama su se danas u toku dana javili mnogi pripadnici LGBT populacije koji su zaabrinuti oko ovoga što se dešava i koji se pitaju da li će za policiju, pravosudni sistem i ostale institucije, ovaj mogući motiv napada biti otežavajuća ili olakšavajuća okolnost, imajući u vidu sam stepen homofobije, nekažnjivost,napade i pretnje i dosadašnje nerešene slučajeve nasilja i diskriminacije nad LGBT osobama u Srbiji. Mi zato tražimo od MUP-a i drugih nadležnih organa rasvetle prave motive napada i o tome obaveste javnost, kao i da s eslučaj procesuira i najstrožije kazni”, kaže Pavlović.

Česti napadi


Kristijan Živanović, fotografija sa socijalne mreže Facebook
Stanje povređenog Dominika Milera još uvek je kritično,a napad na nemačke turiste do sada je osudio samo gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

"Smatram da nema nijednog opravdanja da svi oni koji su pretnja za bezbednost građana ne budu u zatvoru, da se ovakvi događaji više ne bi ponavljali“, rekao je on.

Inače, svako ko poseti stranicu napadača i razbojnika Kristijana Živanovića na Fejsbuku može ga videti sa pištoljem u ruci kako se smeje. Na njegovom profilu može se videti i to da je jedan od izrazitih protivnika održavanja Parade ponosa u Beogradu.

Kristijan Živanović, samo je jedan od onih koji su rođeni na početku ratova na prostoru bivše Jugoslavije. Događaji kao što je svirepo ubistvo Brisa Tatona ili brutalno prebijanje novinara Teofila Pančića pokazuju da se iza tih napada kriju upravo mladi ljudi i to oni koji su rođeni početkom 90-ih.

Na naše pitanje, odakle među tim mladim ljudima tolika mržnja prema oni koji su drugačiji, Goran Miletić iz Civil Rights Defenders, za RSE kaže:

”Kada neko od mladih ljudi, kao ovaj Kristijan Živanović koji ima 18 godina, vide da je reakcija sudstva u takvim slučajevima mlaka i da neće odgovarati, onda su oni ohrabreni da i dalje napadaju. Podsetićemo da ukoliko pročitamo izveštaje organizacija za ljudska prava, napada na gej populaciju u kojima je motiv i to što pripadaju toj populaciji, ali i novca jako česti. Ovakvi napadi u Beogradu su jako, jako česti”
, zaključuje Miletić.
XS
SM
MD
LG