Dostupni linkovi

Beograd sprema finansijske rezove Srbima na Kosovu


Novčanice dinara, ilustracija
Nova Vlada Srbije mogla bi da nekim kosovskim Srbima da ukine višegodišnju praksu koja je omogućavala da primaju platu iz Beograda uvećanu za kosovski dodatak u iznosu od 50 odsto na osnovnu platu, ali i platu iz Prištine. Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić najavio je da to već od sledeće nedelje više neće biti moguće. To je još jedna posledica izostanka normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Srbija izdvaja nemala sredstva za plate Srbima na Kosovu koji rade u institucijama koje su povezane sa Srbijom poput lokalnih samouprava, prosvete, zdravstva. Tako da postoji određen broj kosovskih Srba koji primaju duple plate i iz Beograda i iz Prištine.

Milovan Drecun, predsednik odbora za Kosovo Skupštne Srbije kaže da će prema njegovim saznanjima pojedinci za koje se utvrdi da primaju dvostruke plate od Beograda i Prištine morati da se odreknu jedne.

„Ako se ne odreknu te koju im daje Priština biće im oduzeta ona koju im daje Beograd. Ide se na varijantu da se uravnoteži podela sredstava koja država Srbija daje iz budžeta srpskom narodu na Kosmetu da bi on preživeo tamo. Neprihvatljivo je da neki imaju po dve ili tri plate, da možda čak imaju po dve plate koje idu iz budžeta Republike Srbije. Nastojaće se da se utvrdi ko prima više plata i onda će morati da se opredeli samo za jednu, ako se ne opredeli biće mu oduzeta“, objašnjava Drecun.

Postoje pojedinci koji za isti posao dobijaju platu i iz Beograda i iz Prištine, ali i oni koje, na primer, za posao u nekoj lokalnoj samoupravi plaća Beograd a za rad na nekom drugom mestu Priština. Neki od njih pripadaju strankama čije centrale u Beogradu ne pihvataju kosovsku nezavisnost.

Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo u bivšoj vladi kaže da se nije moglo doći do verodostojnih podataka jer su oni uvek dolazili iz druge ruke. Tvrdi da plate kosovskim Srbima koje daje Beograd uvećane za 50 odsto ne dostižu čak ni do 100 odsto nekih plata u Srbiji.

„Ljudima koji dolaze na posao, i obavljaju svoje poslove, i u skladu sa tim primaju platu, mi ne možemo proveravati da li dobijaju i donaciju, a plate iz kosovskog budžeta imaju više status donacija nego što je to neko plaćanje jer za te pare koje kosovski budžet izdvaja i uplaćuje pojedincima oni ne rade ama baš ništa. To što kosovska vlada istovremeno daje nekakav svoj novac u formi stipendija, kako oni kažu, to je sasvim druga stvar, ali to apsolutno ne utiče na rad radnika jer ne rade ništa za Prištinu, rade sve prema ustrojstvu ministarstva Vlade Republike Srbije, ali pri tom primaju ovu platu“, navodi Ivanović.

Nisu donacije nego plate

Nenad Rašić, ministar za rad i socijalno staranje u kosovskoj Vladi, za koga su beogradski mediji navodili da je, pored ministarske plate iz Prištine, do pre nekoliko meseci primao i od Zavoda za zapošljavanje Srbije nadoknadu za nezaposlene od 120 evra jer je ranije radio u odeljenju prodaje "Koka-kole" u Lipljanu, kaže da postoje institucije koji se finansiraju i iz Beograda i iz Prištine, te da su to zdravstvo i prosveta. On dalje navodi da te insitucije Beograda i Prištine jedna drugu ne prepozanju niti komuniciraju, pa tako i ne znaju ko je zaposlen u kojoj od tih institucija.

Nenad Rašić
Nenad Rašić
„Verovatno da se zbog toga dešava u nekim segmentima da se plate dupliraju. Dajem primer nekog profesora matematike koji je potreban u obe škole, tako da samim tim što je on zaposlen u sistemu koji se finansira iz Beograda, on je kao jedan od profesora matematike potreban i ovom drugom sistemu iako uči istu decu“, objašnjava Rašić.

On kaže da to nisu donacije već plate za opštine koje su skoro formirane, pogotovo srpske opštine, i da se to u kosovskom sistemu zove sekundarno zdravstvo. Te ljude, precizira Rašić, kosovsko ministarstvo finansija plaća direktno, imenom i prezimenom.

Uz napomenu da je prosečna plata na Kosovu 360 eura Rašić ne vidi problem u dvojnim platama pojedinih kosovskih Srba.

„Ja mislim da je apsolutno ok da što više primanja imaju Srbi koji žive na Kosovu jer je to maltene jedini način da ih održimo ovde“, kaže Rašić.

Na pitanje da li to rade i Srbi sa severa Kosova kaže da to ne zna, ali što se tiče njegove sfere delatnosti ima oko devet hiljada penzionera sa severa Kosova koji primaju penziju sa Kosova. Upitan da li oni primaju penzije i iz Beograda kosovski ministar kaže da nema saznanja o tome i da to treba pitati te ljude.

I Oliver Ivanovć, donedavni činovnik Vlade Srbije misli da izdvajanja iz srpskog budžeta za plate na Kosovu nisu najveći problem već da je to zloupotreba sredstava koja odlaze na Kosovo i da to treba istražiti.

Rada Trajković, direktorka Doma zdravlja u Gračanici i poslanica u Skupštini Kosova primećuje da bi upravo normalizacija odnosa između Beograda i Prištine legalizovala na institucionalna način sve ono što se sada doživljava kao zloupotreba.

„Mislim da postoje ljudi koji za isti posao u isto vreme primaju platu od dva poslodavca. To je jedna realnost koja je za ovih više od deset godina nekada tolerisana, nekada zabranjivana, a nekada tajno motivisana da se nastavi. Tako da su i Srbi dole vrlo zbunjeni. Na Kosovu sve nam je duplo, dupla je registracija vozila, dupla dokumenta, imamo jedan institucionalni problem, ali on ne može da se reši na način što se kaže mi ćemo već u četvrtak sve to ukinuti jer to treba da bude legalno i legitimno“, kaže Trajković.

Prema zvaničnim podacima, koje navode mediji, iz budžeta Srbije je za Kosovo u poslednjih 12 godina, po raznim osnovama, potrošeno najmanje 2,8 milijardi evra. Pošto nema adekvatne kontrole, omogućene su brojne zloupotrebe, pa prebačeni novac na Kosovo ne odlazi uvek kome je namenjen.
  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Novinar sa diplomom Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

  • 16x9 Image

    Branka Mihajlović

    Novinarstvom se bavi od 1972. godine. Od 1995. do 2006. radi u Radiju Slobodna Evropa u Pragu kao novinar, od 2006. je dopisnik RSE u beogradskom birou.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG