Dostupni linkovi

Dopisnik RSE iz Brisela: Beograd i Priština blizu dogovora o telekomunikacijama


Beograd i Priština blizu su postizanja kompromisa o telekomunikacijama, javlja dopisnik Radija Slobodna Evropa Rikard Jozwiak.

Posle okončanih pregovora o tome, Evropska unija očekuje konačni odgovor Prištine i Beograda o paketu rešenja za telekomunikacije. Taj paket je već ispregovaran i ono što EU sada želi jeste zvanično zeleno svetlo od dveju strana. Očekuje se da odgovori u Brisel stignu do kraja nedelje.

RSE: Šta je konkretno u tom dogovorenom paketu rešenja?

Jozwiak: Dogovoreno je da Kosovo dobije medjunarodni pozivni broj 383, za taj broj bi u odgovorajućoj agenicji već na jesen aplicirala neka treća država, zemlja-članica EU, o kojoj bi se saglasile Srbija i Kosovo – to bi mogla biti Švedska, Italija ili Austrija. Najtvrdji orah u pregovorima bio je srpski telekom operater na Kosovu. Dakle, dogovor o tome je postignut, srpski operater imaće takodje deo kosovskog tržišta, tako da se neće morati birati kod 383 ako se sa Kosova zove Srbija. Dakle, verovatno će ovo biti najvažnije za kosovske Srbe, da ne moraju kada zovu Srbiju da plaćaju medjunarodnu tarifu nego će to biti lokalni pozivi.

RSE: Kosovo se sa tim saglasilo?

Jozwiak: Da, na kraju su popustili i prihvatili kompromis da na Kosovu operiše i srpski telekom operater. Koliko sam informisan, do petka bi trebalo da stignu odgovori Beograda i Prištine, ali moguće je da se sve to odloži do sledeće nedelje.

Sledeći sastanak predsednika vlada Srbije i Kosova, Ivice Dačića i Hašima Tačija, mogao bi biti održan krajem avgusta.
XS
SM
MD
LG