Dostupni linkovi

U Beogradu dobrovoljno davanje krvi povodom godišnjice napada na SAD


Akcija dobrovoljnog davanja krvi u Beogradu povodom 20. godišnjice od terorističkih napada na SAD, Beograd, 10. septembar 2021.
Akcija dobrovoljnog davanja krvi u Beogradu povodom 20. godišnjice od terorističkih napada na SAD, Beograd, 10. septembar 2021.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu u saradnji sa Crvenim krstom Srbije organizovala je 10. septembra akciju dobrovoljnog davanja krvi povodom 20. godišnjice od terorističkih napada na SAD, 11. septembra 2001. godine.

"Zalihe krvi u Srbiji su nedovoljne i potrebna je pomoć. Doniraćemo krv zajednici koja nam je pružila gostoprimstvo sećajući se onih koji su poginuli u terorističkim napadima na Njujork i Vašington 2001", navela je ambasada SAD na Twitteru.

Krv je dao i ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri (Anthony Godfrey).

Gotovo 3.000 ljudi je poginulo 11. septembra 2001. kada su se militanti terorističke grupe Al Kaida otetim avionima zabili u tornjeve blizance u Njujorku, zgradu Pentagona u blizini Vašingtona i poljanu u Pensilvaniji.

"Terorizmu pristupamo tako što gradimo savezništva i prijateljstva", izjavio je Godfri. Na slici: Ambasador SAD u Beogradu daje krv povodom godišnjice napada na SAD, 10. septembar 2021.
"Terorizmu pristupamo tako što gradimo savezništva i prijateljstva", izjavio je Godfri. Na slici: Ambasador SAD u Beogradu daje krv povodom godišnjice napada na SAD, 10. septembar 2021.

Dačić i Godfri: Partnerstvo za borbu protiv terorizma

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i američki ambasador Godfri ocenili su da je uspešna borba protiv terorizma moguća jedino uz saradnju i partnerstvo država.

Na skupu "Pamtimo i stojimo uz SAD", povodom 20. godišnjice terorističkih napada na Njujork i Vašington u Skupštini Srbije, Godfri je izrazio zahvalnost Srbiji što sarađuje sa SAD i drugim državama u borbi protiv terorizma.

"Terorizmu pristupamo tako što gradimo savezništva i prijateljstva. Naše savezništvo sa Srbijom počiva na istorijskom partnerstvu i zajedničkoj viziji za budućnost", rekao je Godfri.

Na skupu koji su organizovali Kongres srpsko-američkog prijateljstva i organizacija Ist-vest bridž (East-West Bridge), uz pokroviteljstvo Skupštine Srbije, Godfri je kazao da je Vašington postigao cilj u Avganistanu i da ta zemlja "više ne može da posluži kao baza za napad na SAD".

"Cenimo današnji iskreni gest gospodina Dačića, Kongresa srpsko-američkog prijateljstva i organizacije Ist-vest bridž. Zaista cenimo solidarnost naših prijatelja i naših domaćina danas, kada se sećamo na gotovo 3.000 žrtava terorističkih napada 11. septembra", naveo je Godfri.

Dačić je rekao da su ti napadi pokazali da države sveta treba da budu istrajne u borbi protiv terorizma i ukazao da je Srbija deo globalne zajednice u suprotstavljanju ekstremizmu.

"Svet je doživeo velike promene u poslednjih 20 godina. Solidarnost u složenoj borbi protiv terorizma je ono što nas povezuje i što nam daje nadu da ćemo izaći kao pobednici u borbi protiv ovog zla", kazao je Dačić.

Član Kongresa SAD Džon Mulinar, koji se obratio učesnicima skupa video porukom, rekao je da su napadi 11. septembra ujedinili narode širom sveta u borbi protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG