Dostupni linkovi

Beloruski opozicionar Viktor Babarika osuđen na 14 godina zatvora


Viktor Babarika na sudu u Minsku u februaru 2021
Viktor Babarika na sudu u Minsku u februaru 2021

Beloruski opozicionar Viktor Babarika, koji je nameravao da se kandiduje na predsedničkim izborima u avgustu 2020. godine protiv Aleksandra Lukašenka, ali je uhapšen nekoliko nedelja ranije, osuđen je 6. jula na 14 godina zatvora zbog korupcije.

"Viktor Babarika osuđen je na 14 godina zatvora a kaznu će izdržavati u kazneno-popravnoj koloniji sa pojačanim obezbeđenjem", navele su na Twitteru pristalice opozicije.

Babarika je osuđen zbog velikog primanja mita i pranja novca, saopštila je beloruska nevladina organizacija Vjasna pozivajući se na presudu Vrhovnog suda.

Pošto je presudu izrekao Vrhovni sud, Babariku je onemogućeno da podnese žalbu.

Viktor Babarika (57) je bivši bankar i smatralo se da može da bude najozbiljniji kandidat protiv Lukašenka na predsedničkim izborima održanim 9. avgusta 2020. godine.

Opozicionar je takođe osuđen na novčanu kaznu od oko 45.000 evra i zabranjeno mu je da bude na rukovodećim funkcijama.

Tužilaštvo tvrdi da je Babarika počinio krivična dela dok je bio na čelu Belgazprombanke, beloruske podružnice banke koja pripada ruskom gigantu Gaspromu.

Sedam drugih bivših zaposlenih u toj banci, koji su se izjasnili krivim i svedočili protiv Babarika, osuđeni su na zatvorske kazne od tri do šest godina, prenosi Beta pozivajući se na AFP.

Aleksandar Lukašenko proglašen je pobednikom na izborima u avgustu 2020. godine, što je pokrenulo proteste desetina hiljada Belorusa koji tvrde da su izbori namešteni. Demonstracije su trajale mesecima dok su Belorusi tražili odlazak Lukašenka, koji je na vlasti od 1994. godine.


Bezbednosni zvaničnici žestoko su uzvratili demonstrantima, uhapsili hiljade i potisnuli većinu vodećih opozicionih ličnosti iz zemlje.

Nekoliko demonstranata je ubijeno u nasilju, a organizacije za zaštitu prava kažu da postoje verodostojni dokazi da se mučenje koristi protiv nekih od pritvorenih.

Lukašenko negira prevaru birača i odbio je da pregovara sa opozicijom koju predvodi Svjetlana Tihanovskaja, za koju pristalice kažu da je zapravo pobedila na izborima u avgustu.

Evropska unija, Sjedinjene Države, Kanada i druge zemlje odbile su da priznaju Lukašenka (66) kao legitimnog lidera Belorusije i uvele su njemu i visokim beloruskim zvaničnicima sankcije kao odgovor na „falsifikovanje“ glasanja.

XS
SM
MD
LG