Dostupni linkovi

Belorusija navodi da snabdeva strujom nuklearnu elektranu u Černobilju


Ruske snage preuzele su objekat u Černobilju ubrzo nakon što je počela invazija 24. februara.

Belorusija snabdeva strujom černobiljsku nuklearnu elektranu u Ukrajini, saopštile su beloruske vlasti, nakon što je objekat, koji je pod kontrolom ruskih snaga, ostao bez struje.

Belorusko ministarstvo energetike je u saopštenju objavljenom na stranici Telegrama u Homelskoj oblasti saopštilo da je snabdevanje električnom energijom elektrane "u potpunosti obnovljeno".

Radijacija oko elektrane, mesta jedne od najgorih nuklearnih katastrofa na svetu, ostaje na normalnom nivou, navodi se u saopštenju ministarstva, pozivajući se na lokalne posmatrače.

Dodaje se da se struja dobija iz beloruske elektroenergetske mreže.

Postrojenju je, između ostalih sistema, potrebna struja za napajanje rashladnih sistema za skladište istrošenog nuklearnog goriva.

Prema ukrajinskim vlastima, struja je isključena 14. marta po drugi put nakon što su ruske snage oštetile dalekovod.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je kasnije tog dana da je obaveštena da je spoljno napajanje obnovljeno i da su u toku radovi na ponovnom povezivanju objekta sa mrežom.

Ukrajinski državni operater mreže Ukrenergo rekao je tada da se elektrana u Černobilu oslanja na struju iz dizel generatora i da je IAEA obaveštena o situaciji.

Stanica se nalazi severno od Kijeva i blizu beloruske granice. Nuklearni reaktori su zatvoreni u džinovski čelični i betonski sarkofag i ne rade. Ruske snage preuzele su objekat ubrzo nakon što je počela invazija 24. februara.

XS
SM
MD
LG