Dostupni linkovi

Međunarodna agencija ne vidi opasnost zbog nestanka struje u Černobilju


Ruski vojnik pored nuklearne elektrane u Černobilju
Ruski vojnik pored nuklearne elektrane u Černobilju

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) objavila je kako je dobila informaciju od Ukrajine da je nestalo enektrične energije u nuklearnoj elektrani Černobilj, ali da u ovom slučaju ta agencija ne vidi "kritičan uticaj po bezbednost".

Električno napajanje nuklearne centrale Černobilj i njene bezbednosne opreme potpuno je prekinuto zbog ruskih vojnih dejstava, javio je u sredu (9. marta) ukrajinski operater Ukrenergo.

"Toplotno opterećenje bazena za skladištenje istrošenog goriva i količina rashladne vode u nuklearnoj elektrani Černobilj je dovoljna za efikasno odvođenje toplote, bez potrebe za napajanjem električnom energijom", saopštila je IAEA.

Nuklearna elektrana Černobilj, gde se dogodila najteža civilna nuklearna katastrofa 1986, potpuno je "otkačena od električne mreže zbog vojnih akcija ruskog okupatora". Lokacija "nema više napajanje strujom", navodi se u saopštenju objavljenom na Fejsbuku.

Kako se dodaje, pošto je ofanziva u toku nema mogućnosti za ponovnim uspostavljanje linija.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je u sredu da Rusija mora hitno ispoštovati privremeni prekid vatre kako bi se omogućio popravak dalekovoda do nuklearne elektrane Černobilj, rekavši da bi radijacija mogla procuriti ako se nestanak struje nastavi.

"Rezervni dizel generatori imaju kapacitet od 48 sati da napajaju nuklearnu elektranu u Černobilju. Nakon toga će se zaustaviti rashladni sistemi skladišta istrošenog nuklearnog goriva, zbog čega će curenje radijacije biti neizbežno", rekao je na Twitteru.

Odbrana nuklearke golim rukama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:47 0:00

Centrala Černobilj koja se nalazi u izdvojenoj zoni, ima ugašene reaktore i postavke za zaštitu radioaktivnog otpada.

Međunarodna agencija za atomsku energiju je nešto ranije danas javila da je prekinut prenos podataka na daljinu o sistemima kontrole centrale. To su kamere i druga sredstva koje je ona postavila u okviru misije mirnodopskog nadzora nuklearnih programa u svetu.

Više od 200 tehničara i čuvara blokirano je u centrali, i rade 13 uzastopnih dana pod ruskim nadzorom.

IAEA je tražila od Rusije da im dozvoli da im stigne smena i da imaju odmore i fiksno radno vreme što je neophodno za bezbedno održavanje centrale.

Ruska vojska od petka je preuzela kontrolu i nad nuklearnom centralom Zaporožje, na jugoistoku Ukrajine, gde su udari njene artiljerije, prema navodima Ukrajincima, izazvali požar. Moskva negira da je izazvala požar koji je bio u pomoćnim prostorijama a ne blizu reaktora, ali je podstakao strahovanja da može doći do nove nuklearne katastrofe.

Zaporožje je najveća nuklearna elektrana u Evropi. Njeni reaktori su pušteni u rad u periodu između 1984. i 1995. godine. Oni su moderne koncepcije u poređenju sa Černobiljom, prvom centralom izgrađenom u zemlji 1970-godina, gde su reaktori bili znatno manje obezbeđeni.

XS
SM
MD
LG