Dostupni linkovi

Nova doktrina Belorusije prvi put predviđa upotrebu nuklearnog oružja


Predsednici Belorusije i Rusije, Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin, Soči, 9. jun 2023.
Predsednici Belorusije i Rusije, Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin, Soči, 9. jun 2023.

Ministar odbrane Belorusije izjavio je u utorak da će ta zemlja u bliskom savezu s Rusijom uvesti novu vojnu doktrinu koja po prvi put predviđa upotrebu nuklearnog oružja.

Rusija je prošle godine poslala taktičko nuklearno oružje da bude stacionirano u Belorusiji, iako nema detalja o tome koliko. Rusija je saopštila da će zadržati kontrolu nad tim oružjem, koje je namenjeno za upotrebu na bojnom polju i koje ima mali domet i relativno malu snagu.

Nije zasad jasno kako bi se nova doktrina mogla primeniti na rusko oružje.

"Jasno iznosimo stavove Belorusije o upotrebi taktičkog nuklearnog oružja stacioniranog na našoj teritoriji", rekao je ministar odbrane Viktor Krenjin na sastanku beloruskog Saveta za bezbednost. "Pojavilo se novo poglavlje, gde jasno definišemo naše savezničke obaveze prema saveznicima".

Doktrina će biti predstavljena na usvajanje Svebeloruskoj narodnoj skupštini, predstavničkom telu koje deluje u Belorusiji paralelno sa parlamentom.

Rusija je koristila teritoriju Belorusije za slanje svojih trupa u Ukrajinu 24. februara 2022. i u njoj je zadržala vojne baze i oružje, iako beloruske trupe nisu učestvovale u ratu.

Sekretar Saveta za bezbednost Aleksandar Volfovič rekao je da razmeštanje ruskog nuklearnog oružja u Belorusiji ima za cilj da odvrati agresiju Poljske, članice NATO.

"Nažalost, izjave naših suseda, posebno Poljske... naterale su nas da ojačamo (vojnu doktrinu), rekao je on.

Izvor: AP

XS
SM
MD
LG