Dostupni linkovi

Tužilac traži strogu kaznu za potencijalnog protivkandidata Lukašenku


Babarika, bivši viši menadžer Belgazprombank u ruskom vlasništvu, uhapšen je u junu 2020. godine nakon što je objavio da namerava da se kandiduje za predsednika
Babarika, bivši viši menadžer Belgazprombank u ruskom vlasništvu, uhapšen je u junu 2020. godine nakon što je objavio da namerava da se kandiduje za predsednika

Tužilaštvo je zatražilo od beloruskog suda da osudi Viktora Babariku, bivšeg beloruskog bankara čiji je pokušaj kandidature za predsednika, kao protivkandidata autoritarnom lideru Aleksandru Lukašenku na prošlogodišnjim spornim izborima osujećen njegovim hapšenjem, na 15 godina zatvora zbog optužbi za korupciju.

Tužilac Siarhei Hirhel 22. juna zatražio je od suda da osudi Babariku zbog optužbi za primanje mita i pranje novca.

Hirhel je takođe zatražio od sudije Ihara Ljubavitskog da sedmero suokrivljenih u predmetu osudi na zatvorske kazne između tri i šest godina.

Babarika, bivši viši menadžer Belgazprombank u ruskom vlasništvu, uhapšen je u junu 2020. godine nakon što je objavio da namerava da se kandiduje za predsednika.

Tri dana pre hapšenja, beloruske vlasti preuzele su kontrolu nad bankom i privele nekoliko najviših rukovodilaca pod optužbom za utaju poreza i pranje novca.

Babarika je odbacio optužbe rekavši da su ih vlasti izmislile zbog njegovih političkih aktivnosti.

Suđenje u prostorijama Moskovskog okružnog suda u Minsku održavaju sudije Vrhovnog suda zemlje, što je potez koji su kritikovali Babarika i njegov tim odbrane, rekavši da će im se uskratiti bilo kakva šansa za žalbu u slučaju da se presudi da su krivi.

Lukašenko je proglašen pobednikom na izborima u avgustu 2020. godine, što je pokrenulo proteste desetina hiljada Belorusa koji tvrde da su izbori namešteni. Demonstracije su trajale mesecima dok su Belorusi tražili odlazak Lukašenka, koji je na vlasti od 1994. godine.

Bezbednosni zvaničnici žestoko su uzvratili demonstrantima, uhapsili hiljade i potisnuli većinu vodećih opozicionih ličnosti iz zemlje.

Nekoliko demonstranata je ubijeno u nasilju, a organizacije za zaštitu prava kažu da postoje verodostojni dokazi da se mučenje koristi protiv nekih od pritvorenih.

Lukašenko negira prevaru birača i odbio je da pregovara sa opozicijom koju predvodi Svjetlana Tihanovskaja, za koju pristalice kažu da je zapravo pobedila na izborima u avgustu.

Evropska unija, Sjedinjene Države, Kanada i druge zemlje odbile su da priznaju Lukašenka (66) kao legitimnog lidera Belorusije i uvele su njemu i visokim beloruskim zvaničnicima sankcije kao odgovor na „falsifikovanje“ glasanja.

XS
SM
MD
LG