Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Beli šengen ipak tek naredne godine?


Potpredsednik Evropske komisije Žak Baro obrazložiće pred ministrima Evropske unije izveštaj Komisije o napretku zemalja Zapadnog Balkana na putu ka beloj šengenskoj listi. Detaljne rasprave, između glavnih nadležnih, ministara pravosuđa i policije, neće biti jer je potrebno još neko vreme za proučavanje nalaza Evropke komisije.

Sagovornici našeg radija ističu da je Srbija danas bliže nego ikada dolasku na „beli šengen“, ali da se to neće dogoditi pre početka naredne godine.

Potpredsednik Evropske komisije Žak Baro obrazložiće ministrima pravosuđa i unutrašnjih poslova Evropske unije (EU) u Luksemburgu izveštaj Komisije o napretku zemalja Zapadnog Balkana u ispunjavanju uslova za ukidanje viza.
Objektivna ocena pokazuje da je u prethodnih devet meseci, otkako je krenula sa potpunom primenom i ispunjavanjem ove mape puta, Srbija uradila mnogo više nego što je u prethodnih pet godina uopšte uradila na ovim pitanjima.


Tanja Miščević, potpredsednica Evropskog pokreta u Srbiji, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE), da nije realno da Srbija na jesen dođe na „beli šengen“, ali da je učinjeno mnogo i da bi pozitivan ishod mogao biti početkom sledeće godine:

„Objektivna ocena pokazuje da je u prethodnih devet meseci, otkako je krenula sa potpunom primenom i ispunjavanjem ove mape puta, Srbija uradila mnogo više nego što je u prethodnih pet godina uopšte uradila na ovim pitanjima. Dakle, i kao građani Srbije kojima su bile potrebne nove putne isprave, ali i zbog regulisanja pitanja u borbi protiv korupcije i kretanje stranaca, moramo biti time zadovoljni. A dodatno to donosi koristi i u smislu postizanja uslova koji su neophodni za ispunjavanje mape puta. Dakle, objektivna ocena i ocena Evropske komisije koju ona daje pokazuje veliki napredak. To i jeste prva rečenica u samom izveštaju, koliko sam ja mogla da vidim, i to je nešto što će se itekako vrednovati.“

Pre donošenje konačne odluke, više radnih grupa i ambasadora članica Evropske unije prethodno će pregledati preko stotinu stranica izveštaja, da bi onda i ministri pravosuđa i unutrašnjih poslova mogli merodavno dati svoj sud. Žak Baro, koji je i komesar za pravosuđe i unutrašnje poslove Evropske komisije, ministrima Evropske unije daće nužna obrazloženja onoga što su utvrdili stručnjaci Komisije. Posle upućivanja izveštaja vladama evropske dvadesetsedmorice, Baro je saopštio da će "što je pre moguće" predložiti ukidanje viza "za građane onih zemalja Zapadnog Balkana koje su ispunile uslove utvrđene u programu mera – u mapi puta".
Ne radi se tu samo o tehničkom ispunjavanju uslova, već se to mora staviti u jedan politički kontekst, u kontekst dešavanja unutar Evropske unije, ali i u naš regionalni kontekst.


Eksperti ističu da je jedino Makedonija ispunila sve uslove, a da su Crna Gora i Srbija ocenjene kao države koje su ispunile većinu uslova i standarda. Međutim, dolazak na „beli šengen“ nije samo tehničko već i političko pitanje i zato je teško predvideti kakav bi ishod mogao biti u pogledu dolaska zemalja kandidata u pojas bezviznog režima, naglašava Hedvig Morvai-Horvat, izvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan koja se već 10 godina bavi temom bezviznog režima. Ona za RSE kaže da je optimista u pogledu pozitivnog ishoda dolaska Srbije na „beli šengen“:

„Ne radi se tu samo o tehničkom ispunjavanju uslova, već se to mora staviti u jedan politički kontekst, u kontekst dešavanja unutar Evropske unije, ali i u naš regionalni kontekst. Uvek se vagaju razna rešenja, odnosi između država, regionalna saradnja, očekivanja u vezi s razvojem odnosa ukoliko se jedna zemlja nađe na toj listi, a druga ne, i tako dalje. Znači, to je vrlo kompleksno pitanje i ne verujem da ćemo uskoro saznati koje je finalno rešenje, već će se sada, verovatno, razmatrati te razne mogućnosti. S druge strane, trenutno se dešavaju izbori u Evropskoj unijii, tako da moramo da računamo i na to da se eventualno sačeka sastavljenje nove komisije i da do odluke dođe tek početkom sledeće godine."

Dolazak do vizne liberalizacije podrazumeva i nekoliko koraka.

Zvaničnici u Briselu nadaju se da bi izveštaj mogao biti predstavljen u julu, ali da bi o izveštaju Komisije šefovi diplomatija Evropske unije 15. juna mogli dati političko mišljenje o tome.

To znači da bi tokom jula predlog Komisije, u koji će biti ugrađene zamerke zemalja članica Evropske unije, bio dostavljen i vladama država Zapadnog Balkana, a konačna odluka bi, najverovatnije, usledila na jesen, kaže za RSE Ivan Vejvoda, izvršni direktor Balkanskog fonda za demokratiju:

„Što bi značilo da bi ta procedura u okviru Saveta, odnosno ministara država članica, mogla da bude takva da se, onda, početkom sledeće godine dođe do realizacije i primene te preporuke. A rekao bih da bi se time takođe potvrdilo to da su učinjeni veliki napori u svim zemljama, dakle i u Srbiji, da se sve učini kako treba, i da je sazrelo vreme da građani Srbije, koji su se već 2000. opredelili za evropsku budućnost, sada i na jedan veoma konkretan način dobiju potvrdu te svoje opredeljenosti porukom Evrope da su vrata i prozori otvoreni i da možemo slobodno da cirkulišemo na evropskom kontinentu.“
XS
SM
MD
LG