Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srbija (ne)će stići na "belu šengensku listu"


Foto: Vesna Anđić

Da li će i kada će Srbija stići na "belu šengensku listu"? Tim pitanjem bave se kako ovdašnji tako i evropski stručnjaci. I jedni i drugi ističu da su sve spekulacije o tome koja će zemlja i kada ući na "belu šengensku listu" preuranjene.

Mnogi su očekivali da bi Izveštaj još juče mogao biti predstavljen Evropskoj komisiji, ali izvesno je da se to neće dogoditi ni u narednih nekoliko dana.

Svi obećani datumi odavno su već prošli, a po svemu sudeći, kraj 2009. godine, kao najavljeni krajnji rok za ulazak Srbije na "belu šengensku listu" očito neće biti ispunjen.

Ipak, poslednju reč o bezviznom režimu daće Evropska komisija koja, u ovom trenutku, kako je to nedavno rekao njen zvaničnik za proširenje Pjer Mirel, želi pre svega da pripremi dobro utemeljene izveštaje o napretku država zapadnog Balkana u tom procesu.

Na pitanje našeg radija, koliko je Srbija daleko u odnosu na uvođenje bezviznog režima, Milica Delević, direktorka Kancelarije za evropske integracije, kaže:
Milica Delević, Foto: Vesna Anđić

"Mislim da je to sad pravo pitanje za Komisiju, jer mi čekamo da se svi ti izveštaji kompletiraju, da vidimo kakvo će biti mišljenje Komisije i kakva preporuka, na osnovu toga, može da se desi."


Na pitanje da li je Srbija uradila sve što je neophodno da bi izveštaj bio pozitivan, Milica Delević kaže:

"Uradila je puno toga, a ostaje da vidimo kako će Komisija to proceniti. Nadam se, na osnovu svega onoga što smo do sada čuli, pozitivno."


Takođe i Tomas Njoki, glavni sekretar i šef političkog odseka Delegacije Evropske komisije u Srbiji, smatra da je sada veoma teško reći kada će Srbija doći na "belu šengensku listu":
Što se tiče procesa liberalizacije viza, suviše je rano donositi zaključke. Komisija završava finalizaciju procena ovih dana i uskoro će je predstaviti zemljama članicama.

"Što se tiče procesa liberalizacije viza, suviše je rano donositi zaključke. Komisija završava finalizaciju procena ovih dana i uskoro će je predstaviti zemljama članicama. Tek tada ćemo imati pokazatelje o tome kuda se kreće sam proces. Kao što sam rekao, suviše je rano donositi zaključke o stadijumu procesa liberalizacije viza."


Izvor iz Vlade Srbije je rekao našem radiju da, uprkos nekim očekivanjma i najavama, Izveštaj nije bio predstavljen u ponedeljak Evropskoj komisiji koja bi na osnovu njega dala predlog za one zemlje koje su ispunile uslove, a to bi, kako navodi naš izvor, trebalo biti Srbija i Makedonija. Niko u Vladi ne zna kada bi se to moglo dogoditi.

Međutim, nedavno je potpredsednica crnogorske vlade Gordana Đurović, čija zemlja je takođe zaintresovana za "beli šengen", izjavila da bi umesto 18. izveštaj trebalo biti predstavljen 25. maja. U Vladi Srbije kažu da oni takvu informaciju nemaju.

Da podsetimo, Srbija je tokom prošle godine poslala dva izveštaja, a u poseti su tokom ove godine u februaru, martu i aprilu bile tri ekspertske misije koje su posmatrale kako se realizuju detalji iz mape puta koja je usvojena u aprilu 2008. godine.

Ta mapa predviđa da budu ispunjeni uslovi u četiri oblasti: bezbednost dokumenata, ilegalna migracija, unutrašnja i spoljna bezbednost.

Tanja Miščević, profesorka na Fakultetu političkih nauka i ekspertkinja za pitanje evropskih integracija, kaže za RSE da po oceni Evropske komisije postoje još neke obaveze koje Srbija mora da ispuni, ali i da zvaničnici u Srbiji znaju da se te obaveze moraju ispuniti:

"Umrežavanje graničnih prelaza je, mislim, prva stvar na kojoj se trenutno radi."

Tanja Miščević veruje da bi izveštaj do odlaska Evropskog parlamenta na letnji odmor mogao biti objavljen, ali da je teško predvideti kada bi Srbija mogla ući na "beli šengen". Ipak, ona je pomenula i neke rokove:

"Mislim da je ovo sada pitanje i kratkih rokova, da tako to nazovem. Naime, izveštaj Evropske komisije doći će u vreme izbora za Evropski parlament, izbora koji će kasnije, naravno, uticati na sastav Evropskog parlamenta a time i na izbore Evropske komisije. Doći će, takođe, u doba nemačkih izbora. Te tako, mislim da ima tu i političkog promišljanja sa strane Evropske unije, jer i tamo se sad stvari procenjuju i ocenjuju na jedan novi način jer su suočeni sa izbornim procesima različitih vrsta. No, opet, ako uradite dobro posao niko vam neće reći – ne."

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG