Dostupni linkovi

Bela kuća: Biden i Putin se sastaju 16. juna u Ženevi


Predsednik SAD Joe Biden i predsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik SAD Joe Biden i predsednik Rusije Vladimir Putin

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden sastaće se sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Ženevi, u Švajcarskoj, 16. juna 2021, saopšteno je iz Bele kuće. Kako se navodi, lideri će razgovarati o čitavom spektru hitnih pitanja, „dok nastojimo da vratimo predvidljivost i stabilnost odnosa SAD i Rusije“.

Detalji samita u Ženevi su dogovoreni na sastanku savetnika za nacionalnu bezbednost SAD, Jake Sullivana i njegovog ruskog kolege Nikolaja Petruševa.

Kremlj je u prethodno u utorak, 25. maja, potvrdio da će ruski predsednik Vladimir Putin i američki predsednik Joe Biden održati samit u Ženevi 16. juna kako bi razgovarali o problematičnom stanju veza između Moskve i Vašingtona, prenosi Reuters.

U saopštenju Kremlja navodi se da će dvojica lidera razgovarati o bilateralnim vezama, problemima vezanim za stratešku nuklearnu stabilnost i drugim pitanjima, uključujući saradnju u borbi protiv COVID-19 i regionalne sukobe.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je novinarima na telekonferenciji u utorak da Moskva i Vašington trebaju sarađivati u kibernetskoj sigurnosti u cilju zaustavljanja hakera za koje zlonamerni tvrde da rade za rusku državu.

Takođe je kazao da dvojica čelnika trebaju raspravljati o strateškoj nuklearnoj sigurnosti, nečemu što bi uticalo na svet.

Biden, koji je u martu izjavio da je Putin „ubica“, što je nagnalo Rusiju da pozove svog ambasadora u Vašingtonu na konsultacije u Moskvi, kazao je kako bi voleo održati razgovore s ruskim predsednikom tokom planirane evropske turneje narednog meseca.

Biden je više puta rekao da, iako će biti oštar prema Rusiji po pitanju bilo kakve neprijateljske politike, takođe će nastojati sarađivati tamo gde dvije strane imaju zajedničke interese.

To uključuje pitanja kao što su širenje nuklearne energije, klimatske promene, iranski nuklearni sporazum, Severnu Koreju i promovisanje mira i stabilnosti u Avganistanu.

Poseta Evropi biće Bidenovo prvo zvanično inostrano putovanje od kada je u januaru preuzeo predsednički mandat. On se planira pridružiti G7 na samitu u Velikoj Britaniji koji se treba održati od 11. do 13. juna.

Nakon toga otputovaće u Brisel kako bi učestvovao na NATO samitu i sastanku EU i SAD sa liderima 27 zemalja članica.

XS
SM
MD
LG