Dostupni linkovi

Bećirović i Komšić u UN: Usvajanje rezolucije o Srebrenici važno za sprečavanje genocida


Neformalne konsultacije u Ujedinjenim nacijama o nacrtu rezolucije o Međunarodnom danu sećanja i obeležavanja genocida u Srebrenici, 17. april 2024.
Neformalne konsultacije u Ujedinjenim nacijama o nacrtu rezolucije o Međunarodnom danu sećanja i obeležavanja genocida u Srebrenici, 17. april 2024.

Predsedavajući Predsedništva BiH Denis Bećirović i član Predsedništva BiH Željko Komšić na sastanku u Ujedinjenim nacijama s ambasadorima članica Organizacije islamske saradnje (OIC) izjavili su da je važno usvojiti rezoluciju o genocidu u Srebrenici kako bi se osiguralo da se takvo zlo ne ponovi.

Bećirović i Komšić, koji su u sredu boravili u UN gde su se održane konsultacije o nacrtu rezolucije o genocidu u Srebrenici, zahvalili su na podršci OIC-a kojeg čini 57 zemalja, a Bosna i Hercegovina ima status posmatrača.

Oni su ukazali na važnost usvajanja rezolucije o 11. julu kao Međunarodnom danu sećanja i obeležavanja genocida u Srebrenici, navodi N1 i dodaje da je naglašeno da su sudovi UN doneli pravosnažne presude o genocidu u Srebrenici i da je međunarodna obaveza da se poštuje međunarodno pravo i sudovi UN.

Bećirović i Komšić poručili su da je važno usvojiti rezoluciju kako bi se, između ostalog, zaštitila istina o genocidu u Srebrenici, a istaknut je značaj međunarodne solidarnosti u suočavanju s prošlošću kako bi se osiguralo da se zlo poput onog u Srebrenici nikada više ne ponovi.

Tokom razgovora kojem je prisustvovao ambasador BiH u UN Zlatko Lagumdžija ukazano je i na važnost Rezolucije OIC-a iz 2011. godine kojom su pozvane članice tog tela da 11. juli obeležavaju kao Dan žalosti.

Neformalne konsultacije o Nacrtu rezolucije kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenice održane su uveče u sredu po istočnoameričkom vremenu u UN u Njujorku.

Sastanak su sazvale stalne misije Nemačke i Ruande, zajedno sa stalnim misijama Albanije, Bosne i Hercegovine, Čilea, Finske, Francuske, Irske, Italije, Jordana, Holandije, Lihtenštajna, Malezije, Novog Zelanda, Slovenije, Turske i SAD.

Predlog rezolucije bi trebalo da se nađe na dnevnom redu početkom maja.

RSE je imao uvid u Nacrt rezolucije, u kojoj se traži da se bez rezerve osudi svako poricanje genocida, te se podstiču članice UN da sačuvaju utvrđene činjenice i kroz svoje obrazovne sisteme razviju odgovarajuće programe, kako bi se sprečio revizionizam i genocid u budućnosti.

U Rezoluciji se naglašava važnost dovršetka procesa traženja i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici i omogućavanje njihovog dostojanstvenog ukopa.

Poziva se i na nastavak procesuiranja počinilaca genocida.

Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. godine zločin u Srebrenici okarakterisao kao genocid, u kojem je u julu 1995. godine pobijeno više od 8.000 muškaraca i dečaka iz tadašnje enklave pod zaštitom Ujedinjenih nacija.

Za ove zločine, više od 50 osoba je osuđeno na oko 700 godina zatvora.

XS
SM
MD
LG