Dostupni linkovi

Pad Assada je pitanje vremena


Poster sa likom sirijskog predsjednika Bashara al Assada
Poster sa likom sirijskog predsjednika Bashara al Assada
Bivši šef UN –ove promatračke misije izjavio je da je pad vlade Bashara al Assada samo pitanje vremena, prenosi BBC.

Ipak, norveški general Robert Mood koji je napustio Siriju prošli tjedan, smatra, međutim, da to ne mora značiti i kraj 16-to mjesečnog sukoba.

Sirijske snage obnovile su snažne napade na, drugi po veličini grad Allep.

Američki State Department saopćio je da se plaši da Assadove snage ne pripremaju masakr u tom gradu.

Dnevnik al Watan, blizak režimu, piše da se sprema „majka svih bitaka“.

„Mislim da je samo pitanje vremena kada će pasti režim koji koristi teško oružje i nevjerojatno nasilje prema svojim građanima“, izjavio je general Mood.

Istodobno je visoka povjerenica UN za ljudska prava Navi Pillay pozvala obje strane da zaštite civile „jer se očekuju jaki sukobi“.

Ona je kazala da je dobila „još uvijek nepotvrdjene informacije“ o egzekucijama bez suda i ubijanju civila snajperima u Damasku.

Pillay je dodala da su zatvorenici izloženi torturi, da se strijeljaju, naglašavajući da se „zločini protiv čovječnosti i ratni zločini i dalje čine u Siriji“.

I reporter BBC-a Wyre Davis, koji se javlja sa sirijsko-turske granice ističe da je stanje u Allepu sve teže. Tisuće vojnika iz drugih dijelova Sirije su upućeni prema gradu, te ga postepeno opkoljavaju.

Crveni križ je suspendirao dio svojih operacija zbog neprestanog granatiranja Allepa. Opozicijski borci prikupljaju municiju i lijekove u očekivanju napada. Sirijske snage koriste helikoptere koji neprestano otvaraju vatru po Allepu. Konvoj tenkova koji je iz provincije Idlib, u blizni turske granice, upućen u Allep.

Ankara će se boriti protiv "terorista"

Stanovnici napuštaju grad, i očito je da se sprema jak napad, potvrdila je i glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland. No, Washington nema namjeru intervenirati.
Sirijske izbjeglice iz Aleppa
Sirijske izbjeglice iz Aleppa

„I dalje ćemo pružati pomoć opoziciji, ali tako što ćemo osiguravati komunikacijska sredstva i medicinsku pomoć“, rekla je Nuland.

Jedna od poslanica u lokalnoj skupštini u Allepu pobjegla je u Tursku, objavila je agnecija Anatolia.

Ikhlas Badawi, majka šestoro djece, rekla je da je prebjegla u znak protesta zbog nasilja prema građanima Sirije.

Ranije odbjegli general Manaf Tlas je izjavio da je spreman pokušati ujediniti opozicijske frakcije u zemlji.

U razgovoru za saudijske novine „Asharq al Awsat“ izjavio je kako je „razgovarao s ljudima izvan Sirije kako bi se postigao dogovor s onima u Siriji“.

Ipak, dio opozicije smatra da je Tlas, koji je napustio režim početkom mjeseca, bio previše blizak Assadu.

Turska, koja je primila tisuće izbjeglica iz Sirije, upozorava da neće dopustiti formiranje kurdske regije na sjeveru Sirije. Upozorenje je stiglo nakon informacija da su Kurdi na sjeveru Iraka formirali savez sa Kurdskom partijom u Siriji.

Ankara će protiv „terorista“ na sjeveru Sirije, reagirati na isti način, napadom, kao što je to učinila više puta, vojnom akcijom na kurdske baze u sjevernom Iraku koji koriste militanti povezani s Kurdskom narodnom strankom, izjavio je turski premjer Recep Tayip Erdogan.
XS
SM
MD
LG