Dostupni linkovi

Naučnici istražuju slani bazen koji se nalazi na dnu Meksičkog zaljeva


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Izvor: BBC

Meksički istraživači otkrili su ogromni bazen slane vode početkom 2014. godine u Meksičkom zaljevu. Ovo mjesto koje zovu i "jacuzzi smrti" sada će biti mapirano i istraženo, a naučnici smatraju da bi upravo ovaj bazen mogao biti ključan u pronalasku života na drugim planetama, prenosi AP.

Ono što je karakteristično za ovaj bazen je što se nalazi na morskom dnu, odnosno u okeanu.

"U posljednjem dijelu istraživanja ugljikovodične zajednice na morskom dnu, fokusirali smo se na veći bazen slane vode kojeg mi zovemo 'Jacuzzi očaja' zbog temperature od 19 stepeni i visoke koncetracije soli koja može biti kobna za većinu makrofaune koja bude nesretna da upadne u njega. Ovaj krater ispunjen slanom odom nalazi se tri metra iznad okolnog morskog dna i slana voda se preljeva na jednu stranu te kreira spektakularni vodopad. To je jedna od najnevjerovatnijih stvari u dubokom moru zbog kojih imate osjećaj da niste na ovoj planeti", kazao je Erik Cordes, profesor biologije na univerzitetu Temple.

Slani bazen na dnu mora otkrio je robot Hercules i od tada ga naučnici istražuju. Iako većina životinja umre čim uđe u ovaj bazen, otkrili su kako su se neke vrste mikroba prilagodile visokom koncetratu soli i niskom nivou oksigena. Cordes vjeruje da bi ova stvorenja mogla predstavljati život na planetama našeg solarnog sistema ili nekog drugog.

Bazen se nalazi na dubini od tri metra ispod dna i salinitet od 80 do 110 praktične jedinice saliniteta. Njegova dubina se ne zna jer su kamere uspjele doći do 19 metara, pa naučnici misle da možda bazen nema dna. Preliminarne analize potvrdile su da je bazen zasićen metanom. Tim se nada da će sad uspjeti napraviti 3D mape.

XS
SM
MD
LG