Dostupni linkovi

Balvani čekaju odluku Skupštine u Leposaviću


Kosovski Srbi na barikadama kod sela Rudare, 7. avgust 2011.
Kosovski Srbi na barikadama kod sela Rudare, 7. avgust 2011.
Sprovođenje saglasnosti postignute u petak između KFOR-a, Prištine i Beograda o situaciji na severu izgleda da još uvek nije počelo. Predstavnici KFOR kažu da je sitacija i dalje ista, dok lideri Srba veruju da će se u utorak doneti odluka o sprovođenju sporazuma od strane Srba na severu. U međuvremenu, barikade i dalje postoje, ali je sloboda kretanja uspostavljena alternativnim putevima.

Tri dana nakon saglasnosti KFOR-a sa Prištinom i Beogradom o severu Kosova, stanje na terenu je nepromenjeno. Situacija je mirna ali napeta, dok su putevi i dalje pod barikadama.

FOTOGALERIJA - Kosovo: Tenzije na severu zemlje

Predstavnici KFOR-a kažu da još uvek nije počelo sprovođenje onoga oko čega su se strane usaglasile u petak.

“Nisam siguran da li to možemo da nazovemo sprovođenjem, zato što u principu mi nastavljamo sa našim merama koje su bile na snazi i 5. avgusta, tako da po meni, nema stvarnog sprovođenja, i dalje je situacija ista kao i 5. avgusta”, navodi porptparol KFOR-a Hans Wihter, dodajući da su barikade i dalje na putevima, ali da je dozvoljena sloboda kretanja.

“Barikade na putevima nisu u potpunosti uklonjene. Barikada u Rudaru je još uvek tu gde se inače nalazi težak material, ali prolaz je moguć drugim putevima koje i sam KFOR koristi. Sloboda kretanja je zagarantovana, ali barikade i dalje postoje. Mi ovo razumemo, potrebno je vreme da se u to uvere uvere učesnici. O tome se treba razgovarati sa Beogradom”, kazao je on.

Građani veruju lokalnom rukovodstvu

Inače, predstavnici Srba sa severa Kosova i predsednik Srbije Boris Tadić konstatovali su na sastanku u Beogradu u nedelju da je na severu najneophodniji mir i jedinstvo, te je dogovoren i nastavak saradnje sa predstavnicima međunarodne zajednice.

A o uklanjanju barikada u Rudaru, odlučiće se u utorak na sastanku srpskih predstavnika u Leposaviću, na kojem će biti razmotriti obaveze koje proističu iz dogovora KFOR-a sa Srbima.

Jedan od lidera, Krstimir Pantić, u izjavi za RSE kaže da ono što je do sada urađeno jeste da na severu postoji sloboda kretanja, ali se putnici moraju koristiti alternativnim putevima. Pantić dodaje da će se na sastanku u utorak razmotriti kada i na koji način će biti uklonjene barikade u Rudaru.

“Ja sam siguran da će sutra odbornici shvatiti značaj ovog dogovora pogotovo nakon izveštaja koji predsednici opština budu podneli Skupštini, a na osnovu razgovora koji smo imali sa Tadićem sinoć. Tako da očekujem da će Skupština doneti mudre odluke koje će biti u interesu srpskog naroda”, kazao je Pantić.

Na pitanje kakvo je raspoloženje među lokalnim Srbima na severu nakon postignutog dogovora, Pantić kaže:

„Raspoloženje građana je na izuzetno visokom nivou. Građani su odlučni da sačuvaju sever pokrajine od okupacije albanskih institucija, međutim građani veruju svom lokalnom rukovodstvu koje je svih ovih dana sve vreme i danju i noću bilo uz svoje građane. Građani veruju državi Srbiji i njenom rukovodstvu i ja sam siguran da će građani prihvatiti odluku koju odbornici sutra budu doneli“.
XS
SM
MD
LG