Dostupni linkovi

Batrićević: Novi građanski pokret u Crnoj Gori zarad boljeg života


Boban Batrićević
Boban Batrićević

Za ponedjeljak je najavljeno promovisanje Građanskog pokreta kao novog subjekta na crnogorskoj političkoj sceni, koji će okupiti zvučna imena iz svijeta politike, nevladinog sektora, univerziteta. Među njima će biti i većina članova dosadašnjeg Foruma 2010. Portparol Foruma Boban Batrićević kaže u razgovoru za RSE da je cilj okupljanje svih građana koji su nezadovolnji trenutnim stanjem u Crnoj Gori.

Batrićević: Istina je da se pravi Građanski pokret. Dio Foruma 2010 će učestvovati u toj novoj priči na crnogorskoj političkoj sceni, koja ima za cilj nesumljivo smirivanje strasti i poboljšanje života građana u Crnoj Gori. Forum 2010 je u proteklom periodu razgovarao i pokušavao da okupi slobodne pojedince, slobodne građane, koji su opozicioni i koji se ne slaži sa ovakvim stanjem u našoj državi. Suština ovog okupljanja jeste da je to pokret građana, da nije politička partija koji ima ambicije da oko sebe okupi i pojedince i NVO aktiviste. Dakle, sve ljude koji su nezadovoljni ovakvim stanjem u Crnoj Gori i da zajedno pokušam da pomognemo opoziciji da smijeni vlasti i da, na kraju krajeva, izađemo na izbore. Koordinator Foruma 2010, Žarko Račević, će biti uključen u to. Biću uključen i ja lično i veći dio Foruma 2010, zajedno sa Dritanom Abazovićem i pojedincima, poput Rada Bojovića i nekih ljudi iz Pravedne Crne Gore i dijela koji je izašao iz Pozitivne Crne Gore. Neće se na tome stati, već ćemo okupljati sve ljude koji su nezadovoljni stanjem u Crnoj Gori.

RSE: Dritan Abazović je više puta javno govorio o identitetu i ciljevima Građanskog pokreta. Vi ste ih također pomenuli, naglašavajući da će pokret biti utemeljen na evropskim vrijednostima i da će njegov program biti baziran na ekonomiji. Koliko mislite da će jedna nova politička artikulacija, oličena u Građanskom pokretu, imati šanse da značajnije rekonfiguriše politički teren u Crnoj Gori i izraste u pravu, ozbiljnu alternativu vlasti?

Batrićević: Kao što sami vidite, Crnoj Gori je zaista neophodno širenje opozicionog djelovanja u pravcu otklanjanja od nacionalne politike. Neophodno je čitav diskurs usmjeriti prema ekonomskim temama koje su suštinske i koje su toliko bitne da, ukoliko se ne povede računa, Crnoj Gori zaista prijeti bankrot. Postoji dosta finansijskih manipulacija i novih afera, koje izbijaju svaki dan, evo sada i oko auto puta. Neophodno je ukazivati na probleme i na standard crnogorskih građana.

Mislim da su se i sami građani zasitili priča o podjelama na Srbe i Crnogorce, Bošnjake, Albance, Hrvate, Rome. Neophodno je da svi zajedno shvatimo da smo svi mi građani Crne Gore i da moramo da povedemo računa o tome kakvo nam je zdravstvo, školstvo, kakvi su nam uslovi za život, a ne da vodimo problematičnu nacionalnu politiku, koja se već dvadeset godina forsira i nameće u prvi plan, kako bi se ekonomski problemi smetli pod tepih.

Očekujem da će ovo biti dosta inovativno za Crnu Goru. Nećemo ulaziti u nacionalne rasprave, što su svakako zamke partija na vlasti. Sve ćemo usmjeriti na pitanje standarda crnogorskih građana. Zaista se nadam da su i sami građani umorni od dosadašnjih načina djelovanja, i opozicionih partija i partija na vlasti, te da će imati sluha za to što mi budemo radili.

RSE: Koliko u procesu konstituisanja Građanskog pokreta vam ide na ruku izborni epilog u Herceg Novom? Građanska opcija je ta koja je tamo tas na vagi. Mogu li se na osnovu toga praviti bilo kakve analogije ili projekcije na državnom nivou? Da li mislite da je sve više glasača koji su prezasićeni postojećom političkom klasom i traže šansu u nekim novim i nekompromitovanim društvenim snagama?

Batrićević: Nadam da može i da ovo što se desilo u Herceg Novom pokazuje da način političkog djelovanja opozicije zaista mora da bude izmijenjen i da opozicija mora mnogo ozbiljnije da se suprotstavi DPS-u. Kada ima ovakvu opoziciju za protivnika, nema problema da održava vlast. Izbori u Herceg Novom su pokazali da građanski pokret može da artikuliše nezadovoljnu energiju i da okupi dobar dio glasača. Zaista se nadam da taj uspjeh nepartijskog djelovanja iz Herceg Novog može da se prenese i na kompletnu Crnu Goru.

RSE: Odavno se nagovještava pospremanje u redovima opozicije. U međuvremenu se ona sve više usitnjava podjelama ili pojavom frakcija u postojećim partijama. Mislite li da je najsvrsishodnije objedinjavanje opozicije pod nekim zajedničkim krovom ili pod nekim najmanjim zajedničkim imeniteljem u susret nekim izborima ili je formula uspjeha moguća i u više kolona? Tim prije što još nije jasno šta će se dogoditi sa Demokratskim frontom i Miodragom Lekićem, kao jednim od ključnih figura u opoziciji?

Batrićević: Miodrag Lekić je zaista ključna i, po meni, najvažnija figura na crnogorskoj opozicionoj sceni. Ujedno je i najozbiljnija figura koja se pojavila u posljednjih dvadeset godina da vodi opoziciju. Veoma je žalosno što taj čovjek nije pobjedio na predsjedničkim izborima. Vjerovatno bi sada bilo mnogo lakše boriti se protiv DPS-a. Ovako, u situaciji gdje se opozicija usitnjava i gdje se bavi uskostranačkim interesima, gdje pojedini opozicioni lideri propoivjedaju borbu protiv autokratije DPS-a, a onda samo obnavljaju svoje predsjedničke mandate u svojim partijama, i to po tri i više puta obavljaju funkciju predsjednika svoje partije i neće da se povuku, a kritikuju takav način vladavine DPS-a, samo pokazuje da su oni dosta nezreli. Postavlja se logično pitanje da li je njima u interesu da se smijeni DPS.

Veoma je žalosno što se opozicija usitnjava i što nije iskorištena šansa koju je donio Miodrag Lekić. Lično prihvatam činjenicu da je neophodno objedinjavanje. Ako uzmemo za uporedbu predsjedničke izbore i kada se vodi borba jedan na jedan, DPS je tada najslabiji, zato što je tada najviše energije okupljeno protiv njih. Ovako, kada je opozicija rasitnjena i same opozicione partije podijljene na frakcije, gdje je jedna pro-DPS a druga pro-opoziciona, teško da će se moći boriti protiv ozbiljnog protivnika, kakav je DPS. Mislim da nama treba objedinjavanje jer samo takav vid okupljanja može da smjeni DPS. Ostalo su sve pucnji u prazno.

RSE: U svakom slučaju mjeseci koji su pred nama će nam brzo donijeti odgovor na to u kojem pravcu stvari idu. Svjedoci smo u međuvremenu novog zaoštravanja, ako mogu da upotrijebim tu riječ, na relaciji DPS – SDP. Đukanović indirektno prijeti Krivokapiću vanrednim izborima ako se ne dogovore oko prodaje Kraljičine plaže Arapima, zašta se zalaže DPS. Krivokapić odgovara da bi izbori samo bili alibi za nečinjenje i gubljenje vremena u ključnoj godini, koja je pred nama. Kako vi, odnosno Forum 2010 vidite rasplet u 2015. godini? U prijevremenim izborima, ili eventualnom formiranju prelazne Vlade, koju Krivokapić, kako je rekao, ne bi volio da vidi kao nužno rješenje ili ćemo jednostavno imati status quo u političkim procesima?

Batrićević: Mislim da montirani sukobi između SDP-a i DPS-a u suštini izgledaju kao izigravanje demokratije, da se vidi da unutar te vlasti nešto ne funkcioniše, ali kada dođe do kriznih momenata, kao na primjer nakon izbora u Podgorici, vidimo da SDP uvijek ide uz dlaku DPS-u. Gledajući sa takvog aspekta, ne očekujem ni prijevremene parlamentarne izbore, niti krizu vlasti. Mislim da, i to se dokazalo nakon izbora u Podgorici, u SDP-u postoji jedna struja koja je usko-interesno vezana za DPS i koja neće pustiti te veze, te da ćemo mi još najmanje dvije godine gledati izigravanje lošeg braka između DPS-a i SDP-a, ali koji će, kako oni kažu, zbog djece, u ovom slučaju Crne Gore, održavati tu koaliciju na vlasti, a u suštini samo je goli interes i ostanak na vlasti u pitanju.

XS
SM
MD
LG