Dostupni linkovi

Baraliu: Opštine pod vlašću "Srpske" izazov za Kosovo


Kosovo, Mitrovica
Kosovo, Mitrovica
Kosovski premijer Hashim Thaci čestitao je političkim strankama i građanima Kosova uspešno održane lokalne izbore. Organizovanje izbora po prvi put na celoj teritoriji Kosova je važno za državu, društvo kao i za lokalne i centralne institucije.

„Ovo je pobeda svih, ovo je pobeda za državu Kosovo u procesu konsolidacije, ali i u procesu razvoja i ojačavanja demokratije“, kazao je kosovski premijer na današnjem zasedanju vlade.

Thaci je obavestio svoj kabinet da će se 5. decembra održati naredna runda dijaloga premijera Kosova i Srbije u Briselu, a na kojoj će biti reči o implementaciji postignutih sporazuma između dve zemlje.

Thacijeva partija je, inače, doživela poraz u Južnoj Mitrovici, Gnjilanu, Lipljanu i Uroševcu, dok kosovski analitičari navode da ni jedna partija nema razloga da slavi, s obzirom da su u nekim opštinama pobedile, a u nekim izgubile. Oni dodaju da su građani kaznili one koji su loše upravljali u opštinama.

S druge strane, Građjanska inicijativa Srpska pobedila je u devet od 10 opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Krstimir Pantić je odmah nakon pobede u severnoj Mitrovici izjavio da Srbi nikada neće priznati Kosovo, kao ni državne simbole u opštinama gde su gradonačelnici iz GI Srpske. On je dodao da Albancima sada više neće da predstavljaju ometnju samo četiri opštine na severu, već i onih pet na jugu.

Vladeta Kostić, predsednik Srpske, međutim, navodi da je upotreba državnih simbola u opštinama južno od Ibra sada već gotova stvar.

“Što se tiče ovih opština južno od Ibra, za one koje ja znam, te opštine imaju simbole Kosova. Tu ne možemo nikog da lažemo niti želimo ikog da lažemo. Zajednica srpskih opština, koja bi se formirala, trebalo bi kasnije da bude institucija koja bi bila priznata od Prištine i Beograda, pa bi se tu moglo nešto raditi. Međutim, u vezi četiri opštine na severu ja ne mogu da vam dam odgovor jer te opštine i dalje nisu formirane. Mi živimo jedni pored drugih, jedni sa drugima. Mi moramo da sarađujemo i ono što jeste glavna naša ideja vodilja da se spustimo i rešavamo probleme građana na samom terenu, a tu visoku politiku neka vode oni koji su za to plaćeni.”

Profesor ustavnog prava Mazllum Baraliu u izjavi za RSE navodi da su kontradiktorne izjave koje dolaze iz GI Srpska lična mišljenja unutar jednog subjekta koji još uvek nema jasnu strukturu i viziju, ali kojima predvodi Beograd, a čiji je cilj legalizacija dosadašnjih ilegalnih institucija.

Baraliu dodaje da ukoliko Beograd uspe da realizuje svoju strategiju, opštine kojima će da upravljaju kandidati Srpske predstavljaće veliki izazov za državu Kosovo. Sve je to, dodaje on, posledica razgovora u Briselu tokom kojih Kosovo nije imalo platformu.

“Strukture trećeg sloja vlasti su zapravo protivustavne i predstavljaće veliki izazov i ometnju u izgradnji države, kao i u procesu integracije… “, kazao je on.
XS
SM
MD
LG