Dostupni linkovi

Begzić se predao policiji nakon prijetnji eksplozivom u Baru


Policija privodi Edina Begzića, Bar 28. decembar 2021.
Policija privodi Edina Begzića, Bar 28. decembar 2021.

Nakon višečasovne blokade dijela centra Bara i prijetnji da će aktivirati eksploziv ispred poslovne banke, Edin Begzić se predao policiji poslije razgovora sa pripadnicima policije i potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem. Begzića je policija odvela sa lisicama na rukama u policijski kombi, javili su reporteri Radija Slobodna Evropa sa lica mjesta.

Begzić je u jutarnjim satima u utorak, 28. decembra, oblijepio poslovnicu NLB banke natpisom „Vratite novac koji ste ukrali od radnika Primorke“, te prijetio da će aktivirati eksploziv, zahtijevajući da se bivšim radnicima kompanije u stečaju „Primorka“ isplate zaostale zarade.

Tabaš: U poslovnici banke nije bilo nikog u vrijeme krize

Načelnik Odjeljenja bezbjednosti Bar Veselin Tabaš je saopštio da je policija odmah stupila u kontakt sa Begzićem i da su do njegove predaje vođeni pregovori.

“Lice (Begzić) nije prijetilo da će upotrijebiti silu odnosno aktivirati eksplozivnu napravu prema nekom drugom, već da će samo sebe povrijediti. Nije bilo opasnosti za ljudstvo, niko nije bio ugrožen, u poslovnici banke nije bilo nikog u vrijeme krize”, rekao je načelnik Tabaš dodajući da se Begzić predao u 14.50 časova te da su u toku dalje policijske mjere i radnje protiv njega:

“Želim da se zahvalim bivšim radnicima ‘Primorke’, njegovoj porodici koji su sarađivali sa policijom sa ciljem rješavanja ove situacije”, naveo je Tabaš.

Odgovarajući na pitanje da li su pronađene eksplozivne naprave, načelnik policije u Baru Veselin tabaš je saopštio da su pronađeni određeni predmeti, da je u toku uviđaj.

“Preliminarno mislimo da nije bilo pravo oružje i da se ne radi o eksplozivu. Postoje dva kanistera, unutra se po nama ne nalazi zapaljiva tekućina ili eksploziv. Ali će to tek analizirati Forenzički centar”, rekao je Tabaš koji nije mogao da precizira za koje krivično djelo će odgovarati Edin Begzić nakon hapšenja.

Načelnik policije je potvrdio da je Begzić ostvario komunikaciju sa potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem, kako bi se prevazišla kompletna situacija.

Prijetnja eksplozivom okončana predajom policiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Portparol Osnovnog državnog tužilaštva u Baru Radovan Đurišić rekao je tokom prijepodneva za RSE da u banci nema talaca i da je Begzić jutros došao ranije pred banku i nije dozvolio zaposlenima da uđu.

Podsjetimo, policija je evakuisala širi prostor oko filijale NLB banke u Baru i zgradu u kojoj se nalazi filijala banke, a preko policijske trake mogli su da priđu samo pripadnici policije i vatrogasci.

U međuvremenu se oglasila i NLB banka ispred čije filijale u Baru se odvijao događaj, saopštenjem da ta filijala jutros nije ni otvorena.

Reporteri Radija Slobodna Evropa koji su se nalazili u kriznom području izvještavali su, da su bili u toku pregovori policajaca i Edina Bregzića, koji je ispred filijale postavio nekoliko kanistera sa, kako se pretpostavlja, eksplozivnom materijom.

Begzić najavio opsadu banke

U video zapisu koji je prethodno objavio na Youtubu, Begzić je saopštio da navodno kod sebe posjeduje pancir, masku za suzavac, molotovljeve koktele, pištolj sa mecima i dvije improvizovane eksplozivne naprave na daljinsku komandu.

„Ukoliko je ovaj video ugledao svjetlost dana to znači da sam ja uspio da preuzmem filijalu lopovske NLB banke u Baru. Lopovske kažem zato što je ova banka uz pomoć države i njenih institucija ukrala pare od poštenog i jadnog naroda i radnika firme Primorka iz Bara davne 2010. godine“, naveo je Begzić na početku video zapisa u kome se predstavio kao sin jednog od bivših radnika Primorke.

On se u videu obratio premijeru Zdravku Krivokapiću, vicepremijeru Dritanu Abazoviću i šefu parlamenta Aleksi Bečiću sa pozovu direktore NLB banke da isplate novac bivšim radnicima sa kamatom koja im pripada.

Poručio je Abazoviću da će biti odgovoran ukoliko „bilo ko pošalje privatno obezbjeđenje, policiju ili vojsku ili isprovocira sukob“.

„Među radnicima su moj otac i majka. Ja sam itekako spreman da se borim za njih i još spremniji da dam život za njih“, rekao je Begzić.

Kompanija „Primorka“ je svojevremeno bila jedan od nosilaca razvoja Opštine Bar.

Tokom tranzicionih godina radnici su ostali bez posla sa neisplaćenim zaradama i neisplaćenim socijalnim programom.

Vlada Crne Gore je 1. jula 2010. godine izdala garancije na četiri miliona eura za kredit od 14,4 miliona eura za preduzeće „Melgonija Primorka“. Za kredit je založena kompletna imovina preduzeća.

Od tog kredita radnici nikada nijesu isplaćeni iako je bio namijenjen za isplatu zaostalih zarada, povezivanja radnog staža, izrade socijalnog programa, obaveze prema dobavljačima.

Specijalno tužilaštvo je 2017. pokrenulo istragu i uhapšeno je 12 osoba osumnjičenih da su pod povlašćenim uslovima kupili imovinu „Primorke“ a.d. Bar u stečaju, kreditom koji je finansirala određena banka, a da su neistinito prikazali stanje i rezultate poslovanja, kao i plan da će kredite koristiti za oživljavanje proizvodnje u „Primorki“.

XS
SM
MD
LG