Dostupni linkovi

Nova hapšenja: Slučaj 'Primorke' Bar


Na spisku Tužilaštva više osoba, među kojima i savjetnik u ambasadi Crne Gore u Briselu Predrag Stamatović
Na spisku Tužilaštva više osoba, među kojima i savjetnik u ambasadi Crne Gore u Briselu Predrag Stamatović

U Specijalno tužilaštvo Crne Gore na saslušanje je privedeno 12 osoba zbog sumnje u umiješanost u slučaj „Melgonija Primorka“, a nalog za hapšenje izdali su za još tri osobe.

U saopštenju Tužilaštva ne navode njihova imena, dok mediji saznaju da je na spisku više osoba, među kojima i savjetnik u ambasadi Crne Gore u Briselu Predrag Stamatović, za koga je Specijalno tužilaštvo izdalo nalog za hapšenje. Stamatović, međutim nije u Crnoj Gori.

Tužilaštvo navodi da osnovano sumnjaju da su 12 uhapšenih kao članovi kriminalne grupe planirali da pod povoljnim uslovima kupe imovinu „Primorke“ a.d. Bar u stečaju, koju bi kreditom finansirala određena banka, kao i da su neistinito prikazali stanje i rezultate poslovanja, kao i plan da će kredite koristiti za oživljavanje proizvodnje u „Primorki“ i isplatu obaveza radnicima koji ostaju bez posla. Za to su tražili i dobili pomoć od Vlade Crne Gore, koja, međutim, kako ocjenjuju u Tužilaštvu, nije potrošena za namjenu za koju je data, već za otplatu kredita.

Prema navodima medija, na spisku Tužilaštva su vlasnik „Krisma grupe“ Nebojša Bošković, njegova supruga Biljana, generalni sekretar zajednice opštine Crne Gore Refik Bojadžić i nekadašnji član borda direktora Elektroprivrede Boris Bušković. Uz pet javnosti manje poznatih imena, na spisku su i bivši direktor NLB banke Črtomir Mesarič, predsjednik Komisije za kontrolu dodjele državne pomoći Mitar Bajčeta kao i pomoćnik ministra poljoprivrede za ruralni razvoj Darko Konjević.

Privedeno 12, traži se hapšenje još tri osobe: Specijalno tužilaštvo Crne Gore
Privedeno 12, traži se hapšenje još tri osobe: Specijalno tužilaštvo Crne Gore


Podsjetimo, Vlada Crne Gore je 1. jula 2010. izdala garancije na četiri miliona eura za kredit od 14,4 miliona eura za preduzeće „Melgonija Primorka“.

Za kredit je založena kompletna imovina preduzeća. Novac je potrošen za pokriće obaveza “Krisma motorsa” u iznosu od dva miliona i 770 hiljada eura. “Krismi trejd” je preusmjereno šest miliona i 55 hiljada eura, a “Primorki” nešto preko pet miliona.

Međutim, ispostavilo se da radnici nijesu isplaćeni iako je kredit bio namijenjen za isplatu zaostalih zarada, povezivanja radnog staža, izrade socijalnog programa, obaveze prema dobavljačima.

Penzioner i predstavnik nekadašnjih radnika "Primorke", Dževdet Begzić, objavio je 2015. godine da je došao do dokumenta koji pokazuje da najveći dio kredita za koji je garantovala država nije potrošen za barsku fabriku već za vraćanje dugova drugih privatnih kompanija povezanih sa Nebojšom Boškovićem.

Begzić je podnio prijavu Osnovnom tužilastvu u Baru protiv tadašnjeg vlasnika preduzeća „Melgonija Primorka“.

Evo šta je te 2015. Begzić govorio o cijelom slučaju:

"Priča koja stoji u javnosti ne odgovara istini, kao što je to recimo uradio premijer na jednom premijerskom satu gdje je izjavio da onih famoznih četiri miliona, odnosno garancija koje je dalo Ministarstvo finansija su završili u zakonskom okviru. Krediti koji su dati 'Melgonija Primorci' su zapravo krediti gdje je založena imovina, a finansijska sredstva su otišla za neka sasvim druga preduzeća."

Begzić je zapravo podsjetio na izrečeno tokom premijerskog sata u Skupštini Crne Gore iz 2014. gdje su jedna od tema bile upravo garancije za „Primorku“.

U polemici su učestvovali tadašnji nezavisni poslanik Mladen Bojanić i premijer Milo Đukanović:

„Garancije 'Melgonija Primorci' su odobrene odlukom Vlade aprila 2010. Pet mjeseci prije nego što je ova firma uopšte registrovana u Privrednom sudu. Da li je Vlada bila vidovita, pa je pet mjeseci prije nego što je ovo društvo steklo status pravnog lica odoborila garanciju u iznosu od četiri miliona eura. Ko je vlasnik 'Melgonija Holding Ltd' koja je vlasnik ove domaće 'Melgonija Primorke' Bar? Šta su kontragarancije? Koje su reference vlasnika? Kakav je program restrukturiranja? Ako već, kako kažete, vodite mudru i promišljenu politiku, dužni ste da javnosti kažete – koji mudrac je donio ovu odluku“, pitao je Bojanić tadašnjeg premijera Đukanovića, koji mu je ovako odgovorio:

Ko je vlasnik 'Melgonija Primorke', vjerujte, uopšte mi nije važno: Milo Đukanović
Ko je vlasnik 'Melgonija Primorke', vjerujte, uopšte mi nije važno: Milo Đukanović


„Važno je da smo krajnje odgovorno i u skladu sa zakonom donijeli odluku da je opravdano pokušati da zaštitimo interes jedne kompanije i njenih zaposlenih i, naravno, njenih brojnih poslovnih partnera. U skladu sa praksom, u to vrijeme uobičajenom, procijenili smo da onaj ko je spreman da uzme 14,4 miliona eura za tu operaciju treba da dobije podršku Vlade u vidu garancije zbog smanjenja rizika kod poslovne banke. Neke od tih odluka su bile dobre, neke nijesu bile dobre. A, ko je vlasnik 'Melgonija Primorke', vjerujte, uopšte mi nije važno“, zaključio je Đukanović.

Svih 70 radnika „Primorke“, kompanije koja je svojevremeno bila jedan od nosilaca razvoja Opštine Bar, ostali su bez posla i nalaze se na birou rada sa neisplaćenim zaradama i neisplaćenim socijalnim programom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG