Dostupni linkovi

Protest u Banjaluci: Željeznice na rubu propasti


Protest željezničara RS: Do kad ćete kršiti zakone
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00


Radnici Željeznica Republike Srpske mirnom protestnom šetnjom u Banjaluci zatražili su isplatu naknada, ostavku uprave preduzeća i utvrđivanje kriterija za otpuštanje radnika, koje je najavljeno u planu entitetske Vlade o restrukturiranju preduzeća. Željeznice radnicima duguju oko 20 miliona maraka (više od 10 miliona evra) za neizmirene naknade.

Oko 1.000 radnika Željeznica Republike Srpske okupilo se danas na Trgu Krajine u Banjaluci, odakle su krenuli prema Parku Mladen Stojanović uzvikujući parole "Lopovi", upućene Vladi i Upravi preduzeća.

Svoje nezadovoljstvo istakli su i na transparentima, porukama "Hoćemo da radimo", "Ostavke" i "Vi niste za VD, vi ste za KPZ", te uz salvu zvižduka uputili su se prema parku Mladen Stojanović.

Prolazeći pored zgrade Vlade RS-a sjeli su na cestu na nekoliko minuta uz raspravu sa policajcima koji su obezbjeđivali skup, te su nastavili svoju šetnju bez incidenata. Po dolasku u park Mladen Stojanović, radnicima su se obratile sindikalne vođe.

"Nikada nema novca za radnike, samo za njih ima. Imaju ugovorene plate, imaju sve privilegije, a za radnike ne ostane ništa", poručio je predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa Željeznica Republike Srpske Simo Cvjetković.

Predsjednik sindikata saobraćaja i veza Republike Srpske Nebojša Đokić upitao je zašto godinama niko ne odgovoara za rasulo u Željeznicama.

"Dovedene su Željeznice na rub propasti, akumuliran gubitak od 300 miliona maraka (150 miliona evra), a niko do sad nije odgovarao, mijenjale se uprave. Pa mora neko odgovarati, nisu radnici ni za šta krivi", istakao je Đokić.

Iduće sedmice sindikati radnika Željeznica odlučiće o daljim aktivnostima
Iduće sedmice sindikati radnika Željeznica odlučiće o daljim aktivnostima


Predsjednik Samostalnog sindikata održavanja šinskih vozila Goran Čamdžić imao je samo jedno pitanje za Ministra saobraćaja Neđu Trninića: "Mi smo ministre svoje plate zaradili, da li si ti svoju?".

Predsjednik Samostalnog sindikata transportne djelatnosti Banjaluka Zlatko Marin najavio je štrajk glađu sa još sedam radnika Željeznica do ispunjenja njihovih zahtjeva.

"Mi ćemo istrajati, a ulazimo u tu priču iz razloga što nam otimaju hljeb, što ne poštuju zakon i što imaju plate 20 puta veće nego radničke", riječi su Marina.

Protestima je prisustvovao i Čedomir Jovanović iz Prijedora koji već sedam dana štrajkuje glađu.

"Sram me je da su moji drugovi morali doći ovdje, napustiti sve, biti budale od kojih se čuva Vlada. Sram me je što imamo takvu Vladu", kazao je Jovanović.

Štrajk glađu počinje i Dragan Peulić, otpremnik vozova na Željezničkoj stanici u Banjaluci.

"Željezničari su odavno gladni i sada samo javno nastavljamo i objavljujemo svoju glad", kazao je Peulić.

Naredne sedmice sindikati radnika Željeznica odlučiće o daljim aktivnostima, ne isključujući ni obustavu rada, sve dok im se ne isplate naknade za 13 toplih obroka i 14 prevoza, odnosno dok ne počnu isplate pravosnažnih presuda i dok uprava preduzeća ne podnese ostavke.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG