Dostupni linkovi

Banjaluka: Političke igre oko slučaja Vulić


Zgrada Grand Trejd i kuća Vulića iz vazduha
Imovinsko-pravni spor koji više od godinu dana vodi porodice Vulić sa firmom Grand Trejd i gradnja stambenog poslovnog objekta, u Banjoj Luci i dalje je glavna politička tema oko koje lome koplja opozicija i vlast. I dok opozicija optužuje aktuelnu vlast za kriminal i korupciju u ovom slučaju, ovi odgovaraju da je sve rađeno po zakonu.

Velika prašina u javnosti koja se digla nakon što je, zahvaljujući policijskoj intervenciji, izgradnja poslovnog kompleksa Grand Trejd nastavljena i na djelu zemljišta oko koga je imovinsko-pravni spor vodila porodica Željka Vulića, ne sliježe se. Opozicija smatra da su vlasti na svim nivoima, umjesto u zaštitu prava, stali u zaštitu investitora i vlasnika firme Grand Trejd Mile Radišića.

Izrazivši sumnju da se u dokumentaciji u vezi sa izgradnjom poslovnog kompleksa Grand Trejd nalazi mnogo falsifikata, potpredsjednik PDP-a Branislav Borenović pozvao je tužilaštvo da ispita sve radnje oko ovog slučaja:

„U slučaju da se ništa ne dešava, mi ćemo sa našim pravnim timom pripremiti krivične prijave“, najavio je Borenović.

Branislav Borenović i Slavica Vulić, majka Željka Vulića
Branislav Borenović i Slavica Vulić, majka Željka Vulića
Prema mišljenju Borenovića, nakon događaja koji se desio 26. jula, kada je brojna policija, uz podršku interventog voda, omogućila da se uništi prilazni put kući Vulića, i kada su Željko Vulić i njegova dva sina, Slobodan i Dragan, uhapšeni, a jedan policajac povrijeđen, sada je jasno ko stoji iza izgradnje ovog objekta:

„Ovdje nije došla policija po nalogu ministra. Ovdje je došla policija po nalogu prvog čovjeka RS, koji je omogućio i svojim posljednjim izjavama jasno dao do znaja da iza ovog očigledno stoji on i niko drugi. Ovo što se radi po Banjaluci je bruka i sramota za RS“, kaže Borenović.

Predsjednik RS Milorad Dodik odmah je reagovao. U saopštenju za javnost optužio je opoziciju da manipuliše Vulićima zloupotrebljavajući ih za političkui okršaj sa aktulenom vlašću:

„Potpuna je laž i konstrukcija da ja stojim iza gradnje pomenutog
objekta, kao što je laž da sam ja naredio intervenciju policije. Lično sam se zainteresovao za ovaj slučaj i, nakon što su mi svi relevantni republički organi predočili svu dokumentaciju, uvjerio sam se da niko nije zakinuo Vuliće i predočeno mi je da ni jedan centimetar njihove zemlje nije uzurpiran. Žao mi je što se slučaj Vulić nije završio na miran način, kao što je mogao, ali da tako ne bude potrudili su se upravo Borenović, Čavić i njima slični“
, naveo je Dodik.

Projekat i falsifikati

Srpska demokratska stranka ranije je zatražila ostavku ministra unutrašnjih poslova Radislava Jovičića zbog prekomjerne upotrebe sile policije nad porodicom Vulić.

„Kada je stavio instituciju Policije RS u funkciju vrha SNSD-a i u funkciju novopečenih bogataša pokazao je da je postao dio onih koji treba da zaštite kriminal, a ne da se bore protiv kriminala“, kaže predsjednik SDS-a Mladen Bosić.

S druge strane Dodik opoziciji poručuje da žali zbog svega kroz šta su Vulići prošli, ali ranjenog policajca naglašavajući da niko nema pravo da napada i ranjava policiju u odbrani zakonitosti:

Nenad Stevandić
Nenad Stevandić
„Ja sam na strani policije, njihovih zakonitih aktivnosti, a oni su to nesumnjivo zakonito uradili, tako da kad Bosić bude imenovao ministre, neka ih on smjenjuje“, poručuje Dodik.

Zaštitu zakonitosti zatražio je predsjednik Odbora za bezbjednost i poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS Nenad Stevandić, koji je vlast optužio da je građevinsku dozvolu za izgradnju izdala na osnovu falsifikovani dokumenata, u čijem je posjedu:

„Što će reći da kompletan projekat koji se gradi preko puta Medicinske elektronike je zasnovan na falsifikatima. Od ovog momenta pozivam MUP i tužilaštvo da izuzmu falsifikani ZK izvadak i PL, da uzmu originalni izvadak ZK i PL i utvrde ko je kriv za falsifikate na osnovu kojih se zidaju zgrade od 200 miliona maraka“, naveo je Stevandić.

U svim ovim političkim igrama najteže je porodici Vulić. Željko Vulić koji je u petak uhapšen, nakon što su doktori konstatovali da je psihički nestabilan prebačen je na psihijatrijski odjel Kliničkog centra Banjaluka i još se tamo nalazi.

Željkovi sinovi, Slobodan i Dragan, rekli su da ih boli nepravda jer mu nije mjesto u psihijatrijskoj bolnici:

„Stavili su ga na odjel sa teškim slučajevima. Kaže da je neizdržljivo. Jučer je rekao da mu je baš teško, da ne može izdržati sa njima. Ne znam čemu ta potreba da
Špic džada
Špic džada
jega uopšte drže tu, može jedino poludjeti od njih. Poznam svog oca, čuj da bi on poludio ili nešto, to su besmislice i gluposti.“

Željkova majka, Slavica Vulić, apelovala je da njen sin bude pušten iz bolnice:

„Ja hoću da se moj sin danas izvede iz bolnice. On nije kriminalac. Pomozite mi ko god može da danas mi dijete izvedete iz bolnice, molim vas lijepo.“

Drama porodice Vulić ovim nije završena jer, prema najavama, nakon izlaska iz bolnice, Željko će biti predat Okružnom tužilaštvu, a na teret bi mu se mogla staviti i krivična prijava za napad na službeno lice.

Nakon hapšenja Željka, pristupni put do njegove radionice, od koje živi ova šestočlana porodica, je uništen tako da im je onemogućeno da zarađuju za život. Navodno, novi pristupni put porodici Vulić, koji je napravljen nekoliko sati nakon intervencije policije, ima oblik trokuta i već sada je dobio i svoje ime - “špic džada”.
  • 16x9 Image

    Erduan Katana

    U periodu od 1997. do 2000. godine radio za više bosanskohercegovačkih i inostranih medija. Od 2000. godine radi u dopisnišvu RSE u Banja Luci.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG