Dostupni linkovi

Banjaluka: Vlasti RS nastavile represiju nad porodicom Vulić


Nakon intervencije policije u petak na njegovom imanju, Banjalučanin Željko Vulić je prebačen na Kliniku za psihijatriju, potvrđeno je u subotu Kliničkom centru Banja Luka.

U tom zdravstvenoj ustanovi su rekli da je Vuliću dijagnosicirana akutna reakcija na stres. Njegovi sinovi, koji su u petak zajedno s ocem privedeni u policiju, u petak su oko 21 sat pušteni iz policijskog pritvora.

Višemjesečna agonija banjalučke porodice Vulić u borbi za svoje imanje u petak ujutro kulminirala je sukobom sa pripadnicima interventne policije RS. Vulići se mjesecima bore s biznismenom Milom Radišićem čija firma Grand Trejd pravi stambeno – poslovni kompleks uz njihov posjed, a koji uživa podršku vlasti RS. Oni koji su svjedočili incidentu mišljenja su da su se entitetske institucije ponovo svrstale na stranu kriminala, štiteći tajkuna a žrtvujući običnog građanina i njegova prava.

Biznismen Mile Radišić, za kojeg se u javnosti Republike Srpske vjeruje da je blizak najužem vrhu vlasti, nadomak je svog cilja. U tome mu je u petak ujutro svesrdno pomogla policija Republike Srpske brutalnim hapšenjem Željka Vulića i njegovih sinova. Porodica Vulić brani rušenje prilaznog puta na koji ima pravo korištenja, smatrajući da je to korak ka tome da im se oduzme cijelo imanje koje se našlo na meti tajkunskog apetita.

Dodik: Vuliće zavela opozicija

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je banjalučka porodica Vulić zavedena od opozicije.

"Svako ko želi može izvršiti uvid u spis i vidjeti da je to potpuno zakonito, a da su Vulići, nažalost, žrtva (poslanika PDP-a Branislava) Borenovića i nekih koji su mjesecima pokušavali da tu prave kvazi-politiku", rekao je Dodik u subotu.

On je dodao da niko nije dirao imovinu Željka Vulića, već da je pristupni put koji se nalazio na gradskom zemljištu sada promijenjen i nalazi se takođe na gradskom zemljištu.

"Ako je bilo ko trebao nešto da kaže, onda je trebalo da kaže policajcu kojem je Vulić polomio obje noge", rekao je Dodik, te naglasio da ovo pitanje nije problem između Vulića i vlasnika preduzeća "Grand trejd" Mileta Radišića, jer je formalno Vulić zaustavio gradnju na gradskom građevinskom zemljištu, a ne na svojoj parceli.
Banjalučke gradske vlasti, s druge strane, zdušno rade u korist Radišića, između ostalog praveći Vulićima prilazni put privremenog karaktera koji oni ne žele. Upravo u pokušaju da onemoguće gradnju tog puta i prilazak bagera imanju, Vuliće je u petak ujutro brutalno spriječila interventna policija RS.

Komšije i Željkovi sugrađani bili su potreseni scenama kojima su svjedočili.

„Pa jel' ovo nije sramota šta se radi od privatnog vlasništva!?“
„Da čovjek... Potreslo me. Ovo je gre'ota.“


"Nastavite spavati"

Željko Vulić i njegov sin automobilima su blokirali bagere. Nakon upozorenja da izađu iz auta, interventna policija je razlupala vozila, izvukla Vuliće i uz upotrebu sile sprovela ih u policijsku stanicu. Nekoliko desetina revoltiranih građana u šoku je posmatralo kako policija, prema njhovim riječima, brani tajkuna Radišića umjesto da se stavi na stranu građana čija su osnovna prava ugrožena.

„Na ovo gledam kao na okupaciju slobode građana u ovom gradu i kao na okupaciju grada. Gledam ljude koji bi trebali biti zaštita gradu, a oni su ustvari okupatori“, kaže Banjalučanka Lidija Dodeva Ristić.

Načelnik uprave policije RS Darko Ćulum navodi:

„Želim da kažem da je gradska uprava Grada Banjaluka zatražila asistenciju policije radi izgradnje saobraćajnice na gradskom građevinskom zemljištu. Ovdje se radi da ovo zemljište nije u vlasništvu porodice Vulić, a niti je u vlasništvu firme Grand Trejd. Razlog asistencije je taj što u ranijim pokušajima izgradnje ove saobraćajnice bili su fizički ometani i sprečavani da izvode radove.“



(Snimak Alternativne televizije)

Vulići posjeduje imovinu u centru Banjaluke, na lokaciji uz koju Radišićeva firma Grand Trejd pravi stambeno-poslovni kompleks. Iako je nekoliko sudskih postupaka u vezi sa spornim zemljištem u toku, biznismen Mile Radišić, na krilima podrške vlasti RS, nezaustavljivo napreduje u osvajanju zemljišta. Građani koji podržavaju Vuliće smatraju da je policija izazvala incident u petak kako bi Radišić nastavio svoje radove.

„Suštinski, sva dešavanja koja su prethodila su ustvari izazvala porodicu koja trpi nesnosne torture već skoro godinu dana. Da budem još određeniji, ja se nadam da je ovo kraj jedne besmislene vlasti, totalno odnarodovane i kriminalne“, rekao je Miloš Stojaković.

Zaštitom ljudskih prava bave se brojne organizacije, ali veći dio njih – samo deklarativno. Ombudsman za ljudska prava Bosne i Hercegovine reaguje po prijavama građana ali ne i po službenoj dužnosti. U organizaciji Vaša prava BiH kažu da su zaduženi tek za slučajeve nasilja u porodici i izbjegla lica. Od uspostavljanja kancelarije ombudsmana, ni Helsinški odbor za ljudska prava RS nema nadležnost bavljenja pojedinačnim slučajevima. Ipak, izvršni direktor te organizacije Branko Todorović među rijetkima je koji se javno oglasio o slučaju Vulić.

„Ono što nas sve zajedno može zabrinuti je činjenica da se zapravo spram problema koji je očigledan i koji postoji, institucionalno se upotrebljava nerazumna i potpuno nepotrebna količina represivnog aparata. To jednostavno daje ružnu sliku o Republici Srpskoj, o poštovanju ljudskih prava u Republici Srpskoj, i svakako otvara pitanje šta policija na ovaj način radi i zbog čega“
, ističe Todorović.

Sličnog je stava i Miloš Stojaković koji nakon incidenta kod porodice Vulić poručuje:

„Svako odgovara za sebe, za svoje preduzimanje i posebno za svoje nepreduzimanje. Danas Banjaluka ne preduzima ništa, sutra će to biti drugi građani, drugi grad. Nastavite spavati!“
XS
SM
MD
LG