Dostupni linkovi

Banjalučani protestuju: Nećemo da živimo u gradu od betona


Sporni park u Banja Luci
Sporni park u Banja Luci
Oko 200 Banjalučana, u utorak navečer, mirno je protestovalo u parku koji je ovih dana postao gradilište, a novo, masovnije, okupljanje održano je i u srijedu.

Iza protesta, koji su organizovani putem društvenih mreža na internetu, stoje građani Banjaluke, koji tvrde kako ne žele živjeti u gradu od betona. Ipak, građenje savremenog stambeno-poslovnog objekta u centru Banjaluke je nastavljeno, a radnici su srušili nekoliko stabala u parku. Vlasnik ove parcele je banjalučki biznismen Mile Radišić, koji na prostoru od 30.000 kvadratnih metara kod Medicinske elektronike planira izgradnju nekoliko stambeno-poslovnih objekata.

Prva faza izgradnje stambeno-poslovnog centra već je počela. Riječ je o površini od oko 30.000 kvadratnih metara u centru Banjaluke koju je od grada kupio biznismen Mile Radišić, poznat po aferi Medicinska elektronika. Radišić je nepravomoćno oslobođen optužbi da je manipulacijom cijenama Medicinske elektronike na berzi oštetio budžet Republike Srpske.

Njegova firma „Grand trade“ sada, u blizini Medicinske elektronike, na mjestu parka gradi hotel, stambene i poslovne objekte, garaže i tržni centar. Tako će umjesto zelenila, zaštitni znak Banjaluke postati supermarketi. Predsjednik Centra za zaštitu životne sredine Banjaluka Miodrag Dakić kaže da to nije priča od juče.

„To je trend koji je prisutan već proteklih desetak godina i duže - gradske vlasti ne prepoznaju vrijednost zelenih površina i ne vide potrebu da se određene zelene površine moraju sačuvati, pretvoriti u javne zelene površine parkove i ostaviti budućim generacijama“, kazao je Dakić.

Dakić pojašnjava da ova priča datira od 2006. godine kada se izrađivao regulacioni plan za taj dio Banjaluke. Centar za zaštitu životne sredine pokušao je organizovati građane i tada, ali interesa nije bilo. Dakić kaže da ni javna rasprava nije protekla na regularan način, tako da se na kraju došlo do toga da još jedna zelena površina ustupa mjesto betonu.

Bez zelenih površina grad osuđen na odumiranje

Upravo je regulacioni plan glavni adut gradonačelnika Banjaluke Dragoljuba Davidovića. On takođe podsjeća da nije riječ o parku, već o neizgrađenoj površini.
Sporni park u Banja Luci
Sporni park u Banja Luci

„Imamo parkovske površine uređene, osmišljene, koje se tretiraju kao javne površine, a imamo neke prostore na kojima raste trava ili postoje nekakva stabla na koje smo mi navikli jer dugi niz godina nije se na njima ništa dešavalo - i to je već nešto drugo“, kaže Davidović.

Mile Radišić kupio je ranije 30.000 kvadratnih metara zelene površine u centru Banjaluke za manje od pet miliona maraka. Na pitanje kako je moguće da je grad prodao tako jeftino tu lokaciju, gradonačelnik Davidović kaže:

„O tome donosi odluku Skupština grada. Ministarstvo za prostorno uređenje je izdalo građevinsku dozvolu, a to znači da su odnosi regulisani.“

Biznismen Mile Radišić za banjalučku Alternativnu televiziju tvrdi da je papirologija riješena.

„Javno izjavljujem i potvrđujem da je imovinsko-pravni dio u potpunosti riješen kroz javno natjecanje, putem tendera“, rekao je on.

Publicista i novinar iz Banjaluke Slavko Podgorelec podsjeća da je još Austro -Ugarska zasadila drvorede u Banjaluci krajem 19. vijeka, kojima su kasniji arhitekti prilagođavali izgled grada.

„Ako nemate osjećaja prema zelenim površinama u ovom gradu, onda je grad na neki način osuđen na odumiranje“, kazao je Podgorelec.

I dok se čelnici Banjaluke ograđuju od cijelog slučaja, u priči, u kojoj ispada da niko nije odgovoran za uništavanja još jedne zelene površine, malo nade ostaje da će park spasiti Fejsbuk grupa.
XS
SM
MD
LG