Dostupni linkovi

Banjalučki gradonačelnik predao prijave protiv bivših rukovodilaca


Draško Stanivuković, gradonačelnik Banje Luke
Draško Stanivuković, gradonačelnik Banje Luke

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banje Luke, podnio je krivične prijave protiv prethodnih rukovodilaca Gradske uprave i javnih preduzeća, jer su, kako je rekao u obraćanju novinarima počinili nezakonite radnje.

"Da se kralo, kralo se... I to valjano i pošteno", bile su prve riječi Stanivukovića.

Stanivuković je, kako je rekao novinarima, krivične prijave podnio protiv bivšeg gradonačelnika Banje Luke Igora Radojičića, bivšeg šefa Odsjeka Civilne zaštite Mladena Ćućuna, bivšeg načelnika Odjeljenja komunalne policije Milenka Letića, te bivšeg direktora “Akvane” Vedrana Mitrovića.

"Koliko se uzimalo, dobro mi imamo išta. Ovo je ogroman budžet, koliko se uzimalo. Za deset godina uzelo se 30 miliona maraka", kazao je Stanivuković.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, pokazuje fotografije bilborda u centru ovog grada koji su, kako tvrdi, postavljani po privilegovanim uslovima za pojedine klijente, Banjaluka, 31. januar 2021. godine.


U izvještaju „tima za reviziju“ koji je u nedjelju 31. januara predstavio Draško Stanivuković, navodi se kako postoje nezakonitosti u ugovoru o čišćenju rječice Crkvene za 169.000 KM (oko 85.000 eura) u slučaju bivšeg šefa Odsjeka Civilne zaštite Mladena Ćućuna “koji o tome nije obavijestio preduzeće 'Vode Srpske' i sve je urađeno bez nadzora”.

Stanivuković tvrdi da je “Ćućun postavio ogradu za potrebe Civilne zaštite koja je plaćena 120.000 KM (oko 60.000 eura), dok je procijenjena vrijednost bila 25.000 KM (12.500 eura)”, te da je kupio službena auta za ovu službu koja su koristili načelnici neograničeno 24 časa s gorivom koliko žele.

Mladen Ćućun u izjavi za RSE odbacuje optužbe i demantuje navode da je radio mimo Zakona.

Milenko Letić, bivši načelnik Odjeljenja komunalne policije, kojeg u izvještaju ˝tima za reviziju˝ sumnjiče da je svjesno dopuštao određenim kompanijama da postavljaju i iznajmljuju bilborde po gradu bez plaćanja komunalne naknade, nije odgovarao na pozive RSE.

Stanivuković ga optužuje da je oštetio budžet grada za oko 500.000 KM (250.000 evra).

Igor Radojičić, bivši gradonačelnik Banje Luke odbio je da za RSE komentariše optužbe da je znao za sve što je Stanivuković naveo u izvještaju i da je stavljao svoj potpis na neke od pomenutih ugovora.

Prethodno je za novinsku agenciju SRNA Radojičić rekao da se „radi o političkoj kampanji u kojoj ima više političkih poruka nego pravnih ocjena“.

Stanivuković je 24. decembra preuzeo upravljanje Gradom Banja Luka od svog prethodnika Igor Radojičića.

Policijska uprava Banje Luke saopštila je da Stanivuković nije predao dokaze o kriminalu.

U saopštenju navodi, da ova uprava niti načelnik Sektora policije Radenko Stakić nisu zaprimili nikakvu prijavu, niti je načelnik Stakić "preuzeo dokaze o kriminalu u Gradskoj upravi" od strane gradonačelnika Draška Stanivukovića.

“Načelnik Stakić je na jučerašnjoj sjednici Gradskog Štaba za vanredne situacije objasnio gradonačelniku Stanivukoviću, da ne može on lično preuzimati dokaze ni zaprimati bilo kakve prijave, nego da se iste predaju na protokol Policijske uprave Banjaluka, što mogu potvrditi svi sudionici ove sjednice”, naveli su iz PU Banja Luka.

XS
SM
MD
LG