Dostupni linkovi

Stanivuković podnosi krivične prijave protiv četiri osobe


Draško Stanivuković

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković najavio je da će podnijeti krivične prijave protiv prethodnih rukovodilaca Gradske uprave i javnih preduzeća, jer su, kako je rekao, počinili nezakonite radnje.

Krivične prijave Stanivuković će 2.februara podnijeti protiv bivšeg gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića, bivšeg šefa Odsjeka Civilne zaštite Mladena Ćućuna, bivšeg načelnika Odjeljenja komunalne policije Milenka Letića, te bivšeg direktora “Akvane” Vedrana Mitrovića.

Ovo je dio iz prvog izvještaja „Tima za reviziju“, čiji su rezultati objavljeni u nedjelju 31.januara na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Stanivuković je rekao da u Banjaluci ima 372 bilborda, koje je identifikovala nova komunalna policija, “od kojih je 159 lažno postavljenih koji ne plaćaju komunalnu naknadu, čime je budžet grada godišnje oštećen za više od pola miliona KM ( oko 250 hiljada eura)”.

“Pronađeno je više od 50 bilborda za koje kažu da nisu ničiji. Svi moraju biti otkriveni. Identifikovaćemo sve firme koje imaju rok do sutra da plate komunalnu naknadu, a u suprotnom više neće moći dobiti dozvolu za postavljanje bilborda”, rekao je Stanivuković.

Novoizabrani gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković 24. decembra preuzeo je upravljanje Gradom Banjaluka od svog prethodnika Igor Radojičića.

On je na konferenciji za novinare nakon primopredaje poručio Banjalučanima da ‘više ništa neće biti isto’.

U izvještaju „Tima za reviziju“ kojeg je u nedjelju 31.januara predstavio gradonačelnik Banjaluke, navodi se kako postoje nezakonitosti u ugovoru o čišćenju rječice Crkvene za 169.000 KM (oko 85 hiljada eura) u slučaju bivšeg šefa Odsjeka Civilne zaštite Mladena Ćućuna “koji o tome nije obavijestio Vode Srpske i sve je urađeno bez nadzora”.

Stanivuković tvrdi da je “Ćućun postavio ogradu za potrebe Civilne zaštite koja je plaćena 120.000 KM ( oko 60 hiljada eura), dok je procijenjena vrijednost bila 25.000 KM ( 12.500 eura)”, da je kupio službena auta za ovu službu koja su koristili načelnici neograničeno 24 časa sa gorivom koliko žele.

Stanivuković je rekao da raspolaže imenima ljudi, koji su u Gradskoj upravi prijavljeni na ugovor na neodređeno vrijeme, ali su imali i ugovor o djelu, zbog čega je budžet grada Banjaluka oštećen, te da oni imaju rok do sutra da ponište ugovor o djelu.

Tokom konferencije za novinare, Stanivuković je rekao i kako su pojedinci u Gradskoj upravi Banjaluke diplome stekli u vrlo kratkom vremenu, te da će Gradska uprava zatražiti da se obrazovne ustanove i inspekcija izjasne o njihovoj vjerodostojnosti.

Stanivuković je rekao kako mu je žao što gradska inspekcija nema ingerencije da pregleda izgradnju zgrade “Grand trejd” u Banjaluci, navodeći da je regulacioni plan predvidio jedan sprat, ali su dozidana još dva, te dodaje da je firma “CPK” do sada radila sve urbanističke uslove, ali će ove godine ovo preduzeće za taj posao biti izjednačeno sa drugima.

Gradonačelnik je rekao da je u preduzeću “Akvana” izvučen novac, a o velikim milionskim ugovorima nema relevantne dokumentacije, nema namjenskog trošenja, a postoji i problem sa direktnim ugovorima koji su odmah plaćani.

Vodeni park Aquana, koji se prostire na 38.000 metara kvadratnih, je najveća turistička i zabavna atrakcija ove vrste u Banjaluci i širem okruženju. Smješten je u neposrednoj blizini centra grada u banjalučkom naselju Borik.

XS
SM
MD
LG