Dostupni linkovi

Obilježena 30. godišnjica smrti 12 banjalučkih beba


Spomenik za 12 beba tragično stradalih 1992., Banjaluka
Spomenik za 12 beba tragično stradalih 1992., Banjaluka

U Banjaluci, na sjeverozapadu BiH, u utorak 24. maja obilježena je 30. godišnjica stradanja 12 beba u Univerzitetskom kliničkom centru zbog nedostatka kiseonika, koji nije mogao da bude dopremljen tokom rata u Bosni i Hrcegovini (BiH).

Odlukom Vijeća sigurnosti Ujednijenih nacija (UN) u maju i junu 1992. godine bili su zabranjeni međunarodni letovi, čak i oni sa bocama kiseonika iz Beograda za Banjaluku, zbog čega je preminulo 12 tek rođenih beba koje su bile u inkubatorima.

Predsjednica Udruženja "12 beba" Željka Tubić poručila je da je potrebno raditi sve da se više 'nikada i nikome ne desi ovakav strašan zločin i da stradanje 12 banjalučkih zvjezdica bude opomena za sve'.

"Nakon toliko godina zamišljate kako bi to dijete danas imalo 30 godina", rekla je Dragoslava Jaćimović, majka jedne od stradalih beba.

Kao datum obilježavanja ovog događaja uzima se 22. maj, jer je na taj dan 1992. godine, zbog nedostaka kiseonika, umrla prva od 12 beba, a ostale su preminule do 19. juna te godine.

Dvije bebe su preživjele, ali sa teškim posljedicama. Jedna od njih, Slađana Kobas preminula je 13 godina kasnije, 2005. godine, jer se nikada nije oporavila od manjka kiseonika.

Slučaj smrti 12 banjalučkih beba bio je neposredan povod za veliku vojnu operaciju Koridor u ljeto 1992. godine, tokom koje su srpske snage zauzele Bosansku Posavinu i uspostavile kopnenu vezu između zapadnog i istočnog dijela RS-a.

Bebe koje su živjele toliko da nisu dobile ni imena, sahranjene su jedna do druge na banjalučkom novom groblju. U Banjaluci danas postoji spomenik umrlim bebama, podignut nakon rata.

XS
SM
MD
LG