Dostupni linkovi

Obilježena 29. godišnjica smrti 12 banjalučkih beba


Spomenik za 12 beba tragično stradalih 1992., Banjaluka

U Banjaluci, gradu u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS) obilježena je 29. godišnjica stradanja 12 beba u Kliničkom centru zbog nedostatka kiseonika.

Generalni direktor Kliničkog centra Vlado Đajić poručio je da će rukovodstvo i zaposleni u ovoj ustanovi, zajedno sa rukovodstvom RS- a, dati sve od sebe da se tragedija stradanja 12 banjalučih beba nikada više ne ponovi.

Obraćajući se kod spomen-obilježja “Život” u Banjaluci Đajić je napomenuo da su zaposleni u Kliničkom centru zajedno sa roditeljima i rodbinom stradalih beba preživljavali rijetko viđenu dramu u svijetu.

Odlukom Savjeta bezbjednosti UN u maju i junu 1992. godine bili su zabranjeni međunarodni letovi, čak i oni sa bocama kiseonika iz Beograda za Banjaluku, zbog čega je preminulo 12 tek rođenih beba koje su bile u inkubatorima.

Kao datum obilježavanja ovog događaja uzima se 22. maj, jer je na taj dan 1992. godine, zbog nedostaka kiseonika, umrla prva od 12 beba, a ostale su preminule do 19. juna te godine.

Dvije bebe su preživjele, ali sa teškim posljedicama. Jedna od njih, Slađana Kobas preminula je 13 godina kasnije, 2005. godine, nikada se ne oporavivši od manjka kiseonika.

Sekretar Udruženja “12 beba” Željka Tubić rekla je da se danas navršava 29 godina od “organizovanog i smišljenog ubijanja djece”.

„Ovim obilježavanjem želimo da pošaljemo poruku čitavom svijetu da, iako se ratuje, nikada ne stradaju nedužna djeca i bebe”, istakla je Tubić.

Slučaj smrti 12 banjalučkih beba bio je neposredan povod za veliku vojnu operaciju Koridor u ljeto 1992. godine, tokom koje su srpske snage zauzele Bosansku Posavinu i uspostavile kopnenu vezu između zapadnog i istočnog dijela RS-a.

Bebe koje su živjele toliko da nisu dobile ni imena, sahranjene su jedna do druge na banjalučkom novom groblju. U Banaluci danas postoji spomenik umrlim bebama, podignut nakon rata.

XS
SM
MD
LG