Dostupni linkovi

Ban: Ne propustiti važan trenutak za rješavanje krize u Siriji


Ban Ki-moon i Sergej Lavrov na sastanku u Sočiju, 17. svibanj 2013.
Ban Ki-moon i Sergej Lavrov na sastanku u Sočiju, 17. svibanj 2013.
Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon podržao je što skorije održavanje međunarodne konferencije o Siriji.

„Važno je ne propustiti važan trenutak u rješavanju krize u toj zemlji“, kazao je Ban nakon sastanka sa ruskim šefom diplomacije Sergejom Lavrovim u crnomorskom ljetovalištu Soči. Ruski ministar je istaknuo kako je važno da sami Sirijci odluče tko će predstavljati sukobljene strane.

Velika su očekivanja od međunarodne konferencije, kazao je prvi čovjek svjetske organizacije naglašavajaći da je važno održati skup što prije. Ruski šef diplomacije istaknuo je da je bitno odrediti sudionike skupa.

“Sada je najvažnije znati tko će od strana u Siriji biti sudionik konferencije. Bez toga, teško da će se nešto dogoditi. Drugi zadatak je odrediti krug zemalja koje će biti na skupu pored Sirije”.

Lavrov smatra da bi trebao biti pozvan i Iran, što bi moglo zakomplicirati organiziranje skupa, jer će se tome suprotstaviti Zapad.

Službeni Teheran podržava Bašara al Asada, šalje mu pomoć, kao što to radi i Moskva.

Obama: Nema čarobne formule

Kriza u Siriji bila je tema sastanka američkog predsjednika Baracka Obame i turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana u Bijeloj kući u četvrtak. Dvojica državnika istaknuli su da treba pojačati pritisak na Asadov režim.

Obama je kazao da će Sirija jednoga dana biti slobodna od tiranije, no ponovio je da će u ostvarivanju toga cilja biti i poteškoća.

Susret Baracka Obame i Redžepa Tajipa Erdogana, 16. svibanj 2013.
Susret Baracka Obame i Redžepa Tajipa Erdogana, 16. svibanj 2013.
„Nema čarobne formule da bi se riješila nasilna i teška situacija poput ove u Siriji. Ponekad mislim da smo premijer Erdogan i ja trebali odlučnije djelovati i kriza bi vjerojatno već bila okončana. No, umjesto toga morali smo polako i trajno graditi međunarodni pritisak i jačati opoziciju“, kazao je on.

Erdogan je ponovio da će Turska nastaviti pritisak kako bi Asadova tiranija bila okončana, a počela demokratska tranzicija. To je kolektivna odgovornost svih zemalja i tako trebamo raditi rekao je turski premijer.

Obama i Erdogan zatražili su još jednom dodatne informacije i oko upotrebe kemijskog oružja u Siriji. I glavni tajnik UN Ban Ki-moon, koji će se kasnije tokom petka, sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, apelirao je na vlasti u Damasku, koje negiraju upotrebu tog naoružanja, da se UN–ovim inspektorima omogući istraga na terenu.

Od početka sukoba u martu 2011, u Siriji je poginulo, prema posljednjim podacima, više od 80 tisuća ljudi.
XS
SM
MD
LG