Dostupni linkovi

Intenzivirani razgovori o rješenju sirijske krize


Vladimir Putin i Benjamin Netanyahu u Sočiju, 14. svibanj 2013.
Vladimir Putin i Benjamin Netanyahu u Sočiju, 14. svibanj 2013.
U toku su intezivni diplomatski razgovori za rješenje sirijske krize. Izraelski premijer Benjemin Netanyahu i ruski predsjednik Vladimir Putin o tome su u utorak razgovarali u Sočiju, a ista tema je bila u središtu razgovora američkog predsjednika Baracka Obame i britanskog premijera Davida Camerona u Washingtonu u ponedjeljak uvečer. Istodobno je američki državni tajnik John Kerry izjavio u utorak da očekuje da će pregovori o miru u Siriji biti održani početkom juna i demantovao izvještaje da zvanični Damask razmišlja da li da im prisustvuju.

Rusija i Izrael saglasni su da nastavak oružanih sukoba u Siriji može imati štetne posljedice po region, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin nakon razgovora sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

"Situacija u Siriji je veoma zabrinjavajuća. Moj sagovornik i ja slažemo se da svaki nastavak sukoba u toj zemlji može imati štetne posljedice i po Siriju i region", izjavio je Putin u Sočiju.

Prema njegovim riječima, u rješavanju krize u Siriji veoma je važno izbjeći bilo kakav potez koji bi doveo do pogoršanja situacije.

"Situacija se može riješiti samo političkim procesom", rekao je Putin, dodajući da je situacija u Siriji alarmantna i da samo što hitnije okončanje sukoba i nalaženje političkog rješenja može spriječiti eskalaciju nasilja.

Amerčki predsjednik Barack Obama i britanski premijer David Cameron založili su se dan ranije u Washingtonu za dalju podršku narodu Sirije uključujući značajniju humanitarni pomoć, kao i pomoć za formiranje tranzicijske vlade koja bi pomogla vraćanju mira.
David Cameron i Barack Obama
David Cameron i Barack Obama

Obama je izjavio na zajedničkoj konferenciji za novinare da će SAD nastaviti da utvrđivati činjenice oko upotrebe kemijskog oružja u Siriji, a Cameron je rekao da Britanija treba naredne godine udvostručiti pomoć sirijskoj opoziciji.

Oni su pozdravili spremnost Rusije da surađuje na organiziranju mirovne konferencije o Siriji. Američki predsjednik Barack Obama je primjetio:

“Biće potrebni ogromni napori da proces tranzicije bude ostvaren iako je u njega uključena i Rusija. I to zato jer imamo države poput Irana, ali i nevladine igrače, poput Hezbollaha, koji su aktivno uključeni, a s druge strane je Jabhat al Nusrat koji je povezan s Al Qaidom. I to je važan dio priče, a ne samo rušenje Bašara al Asada. To je jedna prilično zapaljiva mješavina, što će itekako biti izazovno.”

Cameron je naglasio da nije donio odluku o tome da li će naoružati opoziciju u Siriji, ali da Velika Britanija može učiniti mnogo više kroz tehničku i drugu vrstu pomoći Siriji:

“Nismo donjeli odluku da naoružamo opozicijske grupe u Siriji. Izmijenili smo embargo EU na oružje kako bismo mogli pružiti tehničku pomoć i tehničke savjete. To je ono što mi radimo”, rekao je Cameron.

Damask pozdravio rusko-američki prijedlog

Cameron je istaknuo da je Rusija spremna pronaći zajednički jezik sa Zapadom:

"Pozdravljamo odluku ruskog predsjednika Vladimira Putina da nam se pridruži u naporima za postizanje političkog rješenja. Ne postoji urgentniji međunarodni zadatak od ovog. Moramo da za pregovarački stol dovedemo sve kako bi se dogovorili o tranzicijskoj vladi. Neće biti političkog napretka ako opozicija ne bude u mogućnosti suprostaviti se Asadu, kako bi on bio svjestan toga da nema vojne pobjede”, naveo je britanski premijer.

U međuvremenu je američki državni tajnik John Kerry u utorak rekao da tačno vrijeme održavanja pregovora o Siriji zavisi od UN, ali da očekuje da će biti održani početkom juna, uz napomenu da je "veliki dio posla oko predstojećih pregovora već obavljen".

Reagujući na izjavu sirijskog ministra informisanja Omrana Zoabija koji je ranije u utorak rekao da Damask traži detalje o predloženoj konferenciji kako bi odlučio da li da bude "dio priče", američki državni tajnik je rekao da bi bila strašno pogrešna procjena sirijskog predsjednika da ne prisustvuje mirovnom procesu.

Omarn Zoabi, kako je prenjela državna agencija SANA, izjavio je da Sirija pozdravlja rusko - američki prijedlog o međunarodnoj konferenciji, ali da Damask neće biti dio nečega što bi direktno ili indirektno moglo naštetiti nacionalnom suverenitetu.

Opozicija od početka konflikta traži da predsjednik odstupi s vlasti, ali svi prethodni mirovni napori su propali zbog izostanka dogovora o budućoj ulozi Bašara al Asada.

Ministar je podsjetio da međunarodni napori uključuju u razgovore i “ teroriste”, kako vlada u Damasku naziva pobunjenike.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon bi, prema najavama, do konca tjedna trebao otputovati u Rusiju.
XS
SM
MD
LG