Dostupni linkovi

Balkanski sportski fenomen: Loši uslovi, rezultati vrhunski


Novak Đoković nakon pobjede na Australijan Openu, januar 2012.
Novak Đoković nakon pobjede na Australijan Openu, januar 2012.
U Temi sedmice tražimo odgovore na pitanja kako su mogući veliki sportski uspjesi u zemljama u kojima se grca u ekonomskim i svim ostalim tranzicionim problemima, u kojima se čak i sportisti organizuju u sindikate da bi dobili neisplaćene plate i premije, kao i ko ima najveće zasluge za te sportske uspjehe.

Upitali smo i ko koristi, pa i zloupotrebljava, te uspjehe.

Dvije medalje i jedan teniski pehar u jednom danu posljednji su uspjesi sportista iz Srbije. Ovim uspjesima se, kao po pravilu, najviše diči država, iako su do juče teniseri trenirali u praznim bazenima jer nije bilo adekvatnih terena, dok olimpijski bazeni van Beograda mogu da se nabroje na prste jedne ruke, piše Zoran Glavonjić u tekstu Država se kiti sportskim uspesima.

Iako geografski mala, Crna Gora iznjedrila je brojne vrhunske sportiste, koji se sa velikih takmičenja sve češće vraćaju sa najsjajnijim odličjima. Čini se da država polako mijenja, do sada, ne baš sjajan odnos prema vrhunskom sportu, osim kada treba iskoristi njihov uspjeh za sopstvenu promociju. Opširnije u prilogu Predraga Tomovića Koliko Crna Gora pomaže svoje sportiste.

Atletika, skijanje, tenis, plivanje, rukomet, vaterpolo i nekoliko borilačkih sportova snažnije su promovisali mladu hrvatsku državu, nego milioni kuna uloženi u turistički marketing – ističu istaknuti hrvatski sportisti i analitičari. Zasluge za te zlatne, srebrne i bronzane medalje više pripisuju tradiciji, talentu i porodici, nego li nekoj osmišljenoj državnoj brizi i strategiji. Više u tekstu Ankice Barbir Mladinović Uspješni sportaši uglavnom "obiteljski projekti".

Iako važi za državu koja je proizvela mnoga sportska imena poznata diljem svijeta, BiH danas bori se da izađe na sportsku evropsku scenu. Tek pojedinci pronesu zastavu BiH na evropskim i svjetskim smotrama, a kolektivni sport je u ćorsokaku. Može li se do novca bez vrhunskih rezultata, otkriva Selma Boračić u prilogu Sportski talenat bez podrške države.
XS
SM
MD
LG