Dostupni linkovi

"Balkanski špijun" na izbornom mestu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Kako će to policija sprečavati moguću krađu glasova, i da li joj je mesto na biralištima, pita se javnost uoči predstojećih izbora. Nebojša Stefanović, prvi čovek MUP-a i funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke, najavio je da će taj zadatak imati policijski timovi u civilu.

Kada budu krenuli na izbore 24. aprila građani će ovog puta moći i da se zabave jer će, u uzbudljivoj atmosferi nalik špijunskom filmu, moći da se igraju detektiva i pogađaju – ko je od nonšalantnih prolaznika, nezainteresovanih šetača pasa ili nehajnih mladića sa torbicom oko pojasa policajac koji brine da im neko ne otme glas.

Pa oni će verovatno da se šetaju oko biračkog mesta, da se kriju, možda će da se maskiraju u čistače cipela ili u onog lika što prska sprej po prstu kada ulazite na glasanje... Možda će da se sakriju u biračku kutiju ili iza paravana gde trebate da glasate. To je prosto teško predvidivo, policija je maštovita, ali će sve sigurno biti mnogo smešno. Više će da podseća na neke izbore posle Drugog svetskog rata nego na izbore 2016.“, kaže za RSE Dragoljub Petrović, glavni urednik lista Danas.

Da policajci ipak neće viriti iz kutija, ali da će bdeti u okolini biračkih mesta objasnio je ministar Nebojša Stefanović i napomenuo da će njihov zadatak biti da spreče da se pojave ljudi koji nude novac za glasove.

„Smatramo da to mora da se zaustavi. Takva aktivnost ne sme da se dozvoli. Pritisak na glasače ispred samih biračkih mesta i ostalo... To jeste u nadležnosti policije. Ne pada nam na pamet da policija ulazi na biračka mesta.“

Zakon propisuje da je na licu mesta pitanje regularnosti izbora na biračkim odborima, a da pripadnici policije na dužnosti, bez obzira da li su u uniformi ili u civilu, na glasačko mesto mogu da dođu samo ako je došlo do kršenja javnog reda i mira. Ideju visokopozicioniranog naprednjaka i prvog policajca Srbije, do sada neviđenu na ovim prostorima, pojedine opozicione partije protumačile su kao pokušaj vlasti da utiče na izborni proces, odnosno da zaplaši njihove glasače, posebno jer je Stefanović izjavio da izbornu krađu “nema potrebe da radi neko ko ima ogromnu podršku građana, već onaj ko se bori za cenzus".

Vladimir Goati
Vladimir Goati

“Ne mislim da je to namerno učinjeno, ali može biti tako shvaćeno. Da probudi sumnju, da je to latentan efekat svega, da to kod prosečnog građanina može biti doživljeno kao neka vrsta prinude da se glasa za vladajuću ekipu”, smatra Vladimir Goati, iz organizacije Transparentnost Srbija.

Sa druge strane, ministar Stefanović uverava da je srž akcije “policajac u okolini izbornog mesta” da se nikako ne dozvoli da se kupovinom glasova obmanjuje volja naroda. Zato je, kaže, i upozorio na prisustvo policije jer je najbolje delovati preventivno. Otkrio je i da će, u cilju efikasnosti, kontrolu sprovoditi mešoviti timovi u kojima će biti i policajci koji nisu iz grada u kom se odigrava zadatak.

Dragoljub Petrović veruje da bi sumnji bilo manje ako ne bi bilo izborne policije.

„To izgleda kao zastrašivanje birača. Posebno zato što to građane dovodi u situaciju da faktički ne znaju da li neko gleda za koga će oni glasati. To vam je onaj sistem iz filma 'Balkanski špijun' kada Ilija Čvorović kaže da si policajce u njegovo vreme mogao da prepoznaš, a da kad vidiš ove u današnje vreme ne znaš ko su. I to je otprilike ona varijanta, hajde da građanima kažemo da će ih neko pratiti na izborima.“

Kako će se policija ponašati, da li će zaista uspeti da zaštiti građane od nasrtljivih ponuđača, videće se na dan izbora.

Ali Vladimir Goati zaključuje da takvi skupi eksperimenti, u svakom slučaju, Srbiji ne trebaju.

„Ovo je preskupo da bismo plaćali. I drugo, toliko je veliki broj preletača u ovu ili onu stranku, u Srbiji je slaba izborna identifikacija birača, da se prosto ne zna ko će za koga glasati. Tako da mislim da su to u suštini bačene pare.“

XS
SM
MD
LG