Dostupni linkovi

Sunovrat društvenih vrijednosti na Balkanu


Sarajevo, ilustracijska fotografija, 3. juni 2011
Sarajevo, ilustracijska fotografija, 3. juni 2011
U školskim udžbenicima, vrijednosti se definiraju kao skup općih uvjerenja, mišljenja i stavova o tome što je ispravno, dobro ili poželjno u nekom društvu.

Što je najpoželjnije za mlade u državama regije? Kome najviše vjeruju? Kakve su vrijednosti mladih koji su odrasli u ratnim i poratnim godinama? Koliko su rat, mediji, škola i obitelj utjecali na formiranje temeljnih društvenih vrijednosti. Da li su od 1990. godine do danas formirane neke nove i koje vrijednosti?

Prema najnovijem istraživanju provedenom na 27 beogradskih fakulteta, studenti - kao uostalom i većina građana Srbije - najviše povjerenja imaju u Srpsku pravoslavnu crkvu i Vojsku, a najveći dio njih, čak dvije trećine, po završetku studija želi otići iz Srbije.

Slične rezultate pokazuju i druga istraživanja provedena među srednjoškolcima. Što je pozadina ovakvih vrijednosnih sudova mladih analizira Nebojša Grabež u tekstu Mladi vjeruju Crkvi i Vojsci.

Borba protiv korupcije postala je novi vrijednosni orjentir u Hrvatskoj - pokazuju najnovija sociološka istraživanja.

Prema njima, hrvatski građani, pa tako i mladi, najveće povjerenje iskazuju prema osobama i institucijama koje prepoznaju kao glavne borce protiv korupcije. Sve ostalo je, trenutno, u drugom planu, navodi u tekstu Antikorupcija novi vrijednosni orijentir Ankica Barbir Mladinović.

Mladi u BiH smatraju da je važno biti obrazovan, ali da nije loše ni kada možeš, kako se popularno kaže, da se snađeš u životu. Idoli su im rijetko znanstvenici, češće sportaši i biznismeni, a svjesni su činjenice da je društvo u kom žive izgubilo sve osnovne sisteme vrijednosti.

Stručnjaci navode da je takva situacija u BiH još od početka devedesetih godina, te da je moto, kojim se današnja djeca vode, potrošački sistem i onaj koji ih svrstava u nacionalne i vjerske obruče, piše Žana Kovačević u tekstu Biznis i estrada, a ne puno rada.

Zdravlje, obiteljski odgoj, kultura, obrazovanje, tolerancija - su neke od individualnih i društvenih vrijednosti mladih na Kosovu.

Oni ističu da je tolerancija, kao društvena vrijednost, izuzetno važna, kako Albancima, tako i Srbima, te pripadnicima drugih etničkih zajednica, navodi Amra Zejneli u tekstu Tolerancija bi trebala da bude prva na skali vrednosti.

Koje vrijednosti u prvi plan stavljaju mladi u Crnoj Gori? Koliko tradicija, pa i neki stereotipi, određuju vrijednosne stavove.

Sunovrat starih vrijednosti nije zaobišao ni Crnu Goru. Tranzicija je bukvalno pojela neka mjerila ljudskosti koja su vladala u prošlom stoljeću, a nove generacije, ako ne na prvo mjesto, ono svakako na vrh liste prioriteta stavljaju novac, ocjenjuje u tekstu Tranzicija pojela mjerila ljudskosti Predrag Tomović.
XS
SM
MD
LG