Dostupni linkovi

Clinton: Status Kosova neće biti predmet razgovora


Hillary Clinton u Prištini 13. oktobra 2010
Hillary Clinton u Prištini 13. oktobra 2010
Američka državna sekretarka Hillary Clinton izjavila je u sredu u Prištini da su ona i predsednik Barak Obama posvećeni da pomognu zemljama Balkana kako bi one postigle održivu stabilnost i prosperitet.

Clinton boravi u Prištini nakon posete Sarajevu i Beogradu u sklopu mini balkanske turneje.

SAD su, izjavila je Clinton, ponosne što su bile uz Kosovo i impresionirane svime što su kosovske vlasti do sada postigle.

Kosovo i SAD su, podsetila je Clinton, bili "partner tokom rata, tokom intenzivne izgradnje posle rata i tokom kosovskog puta prema nezavisnosti".

"Pozdravili smo mišljenje Međunarodnog suda pravde koje je potvrdilo legalnost nezavisnosti Kosova i sada ćemo nastaviti da podržimo Kosovo tokom teškog rada kreiranja stabilne, prosperitetne i demokratske zemlje, koja će biti u miru sa susedima i integrisana u euroatlansku zajednicu“
, kazala je Clintonova tokom zajedničke konferencije za novinare sa premijerom Kosova Hashimom Thaqijem u Skupštini Kosova.

Hillary Clinton posetila je i manastir Gračanica, na fotografiji sa vladikom Teodosijem i američkim ambasadorom na Kosovu Christopherom Dellom, 13. oktobar 2010
U Prištini je Clintonova razgovarala sa kosovskim premijerom, te vršiocem dužnosti predsednika Kosova Jakupom Krasniqijem i ministrom spoljnih poslova Skenderom Hysenijem.

Američka državna sekretarka je naglasila da SAD podržati dijalog Prištine i Beograda, koji će ponuditi mogućnost da se reše praktični problemi.

„Kao što sam rekla premijeru Thaqiju danas, i predsedniku Srbije Tadiću juče, neka pitanja kao što su status, suverenitet i teritorijalni integritet Kosova neće biti teme diskusije. Ali lideri ove dve zemlje trebaju pristupiti dijalogu sa poverenjem, poštovajući zabrinutost jedan drugom“, kazala je Clinton.

Stvoriti demokratske institucije


Najavila je da će se, počevši od srede uveče u Briselu, a onda i tokom vikenda, sastati sa zvaničnicima EU kako bi radili na strukturi dijaloga, kako bi on počeo što pre.

SAD su, kazala je Clintonova, zatražile i od Srbije i od Kosova da sednu za stolo i počnu da rade na jednom pozitivnom dugoročnom odnosu.

To, navela je, neće biti lako, ali je podsetila da u svetu već postoje mnoge zemlje koje su ranije bile u konfliktu, kao što je Francuska i Nemačka, a koje danas sarađuju i trguju.

„Kao nova država, sa dinamičnim, multietničkim stanovništvom i sa najmlađom populacijom u Evropi, Kosovo može da postigne mnoge stvari odjednom: da stvori tradiciju demokratije, da uspostavi jake institucije, stvori odriživ ekonomski razvoj i privuče strane investitore i stvori nova radna mesta za sve mlade ljude. SAD će nastaviti da pružaju podršku narodu i vladi Kosova, kao i podršku za učlanjenje u evroatlanske institucije, a vi morate da radite na ovim ciljevima“, kazala je Clintonova.

Hillary Clinton i Hashim Thaci u Prištini, 13. oktobra 2010
Ona je dodala da je multietničko Kosovo sigurno kada pruža mogućnosti za mlade, kada je demokratska tradicija jaka i kada mir vlada u celom regionu.

Premijer Thaqi se zahvalio američkoj državnoj sekretarki za svu podršku koju su SAD do sada pružile Kosovu, te je naglasio da je uspeh i progres na Kosovu, bez sumnje, postignut zahvaljujući podršci SAD-a.

On je dodao da je Kosovo uvek imalo volju da izgradi dobrosusedske odnose, te da je nakon odluke Međunarodnog suda pravde, koja je potvrdila legalnost nezavisnosti Kosova, otvoreno novo poglavlje budućnosti i saradnje između Kosova i Srbije.

„Kosovo je spremno za saradnju. Kosovo je izrazilo volju za dijalog o pratkičnim pitanjima sa Srbijom, kao dve nezavisne, ravnopravne zemlje. Dijalog je u interesu obe zemlje i za oba naroda, radi mira, stabilnosti i bolje budućnosti zajedničke, evroatlanske budućnosti. Ubeđen sam da će dijalog između Kosova i Srbije završiti sa integracijom i Kosova i Srbije u NATO i EU“, kazao je Thaqi.

Paralelne strukture ne mogu postojati


Tokom sedmočasovne posete Kosovu, Clintonova je posetila i Gračanicu, gde se sastala sa predsednicima novoformiranih opština sa srpskom većinom.

Bojan Stojanović, predsednik Gračanice, izjavio je da je tokom ovog sastanka, Clintonova izrazila podršku Amerike procesu decentralizacije na Kosovu.

“Kosovski Srbi koji i dalje žive na ovim prostorima, koji su rešili da ostanu i opstanu ovde, svakako moraju biti viđeni kao faktor u svim budućim procesima i da na to više niko nema pravo da ne obraća pažnju, bilo da se radi o Prištini, Beogradu ili o međunarodnoj zajednici. Dobili smo uveravanje da će SAD i dalje nastaviti da daju snažnu podršku decentralizaciji i stvaranju funkcionalnih mehanizama za praktičnu primenu politika koji će na praktičan način štiti interese građanima koji su rešeni da sebi grade bolje sutra na ovim prostorima“
, kazao je Stojanović nakon sastanka sa Clintonovom.

Nakon Gračanice Clintonova je u Narodnoj biblioteci u Prištini održala javnu debatu sa studentima prištinskog univerziteta i sa predstavnicima civilnog društva na Kosovu, na kojoj je obećala podršku Kosovu za dalja priznanja nezavisnosti, za integraciju severa, za proces dijaloga i integraciju Kosova u Evropsku uniju.

Hillary Clinton na prištinskom aerodromu, 13. oktobar 2010
“Nadam se da ćemo videti Kosovo kako ide ka evroatlanskim integracijama. SAD nemaju pravo glasa u EU, ali snažno verujemo da sve zemlje Balkana trebaju otpočeti put integracije, počevši od liberalizacije viznog režima za narod Kosova, što je posebno važno za mlade kako bi imali mogućnosti da ispričaju svoju priču i van granica”, kazala je Clintonova tokom javne debate.

Clinton je naglasila da neće biti razgovora o specijalnom statusu za sever zemelje.

“Moje mišljenje je da je status severa rešeno. I kada to shvate i oni na severu, oni se trebaju integrisati u Kosovo i gledati ka Prištini. Paralelne strukture ne mogu i dalje postojati, trebaju se posvetiti zajedničkom radu, kao što to rade Srbi na jugu”, kazala je Clintonova.

Sekretarka Clinton, koja je svoju posetu Kosovu završila sa debatom u Narodnoj biblioteci, ponovila je da će Sjedinjene Države, kao i u poslednjih 20 godina, i dalje biti uz Kosovo, bez obzira koja je partija na vlasti. Iz Prištine Clinton je optutovala za Brisel.
XS
SM
MD
LG