Dostupni linkovi

Zvijezda baleta iz Scale progovorila o anoreksiji


Kazališna kuća La Scala
Kazališna kuća La Scala
Jedna od pet plesačica u Scali je anoreksična, tvrdi primabalerina te talijanske kazališne kuće. Zvijezda baleta ispričala je za britanske medije kako pritisak da se postigne savršena psihofizička kondicija mnogim njenim bivšim kolegicama onemogućio da postanu majke.

Mariafrancesca Garritano prekršila je neizgovoreno pravilo da se ne priča o problemima s prehranom, anoreksijom i bulimijom kod plesačica.

„Bilo mi je jasno da mogu dobiti otkaz, ali volim Scalu, stalo mi je do nje, i želim da se stvari promijene“, rekla je Mariafrancesca, danas 33-godišnja plesačica, koja je u svojoj 16-toj, u jakoj konkurenciji, izborila mjesto u plesačkoj akademiji milanske Scale.

Jedno od najstarijih i najprestižnijih kazališta u svijetu, u srijedu otvara sezonu s Mozartovom operom Don Giovanni. Tradicionalno, nova sezona okuplja kremu talijanske politike i privrede, ali i brojne okrunjene glave. Scala je prihvatila i poziv obnovljenog Bolšoi teatra u Moskvi gdje će nastupiti u januaru baletom „Excelsior“ koji je prvi put izveden 1881.

No, iza sjaja kompanije, tu su i balerine sa mnogim problemima, tvrdi Garritano, koja je sve ispričala u svojoj knjizi “Istinu, molim, o baletu“.

Anorkesija i bulimija na savršen su način portretirane u filmu Crni labud, drami u
Balerina Garittano: Dnevno bih pojela jednu jabuku ili jogurt, nadajući se da će mi adrenalin omogućiti da izdržim teške probe. Neke balerine je Hitna pomoć morala odvesti.

kojoj je Natalie Portman dobila svog prvog Oscara.

Ponavljajući upozorenja prema kojima se mlade balerine tjeraju da kažnjavaju svoja tijela, Mariafrancesca, ističe kako su ta upozorenja ignorirana u Milanu.

„Kada sam pohađala baletnu akademiju, instruktori su me zvali „mozzarela“ ili „knedlička“ i to pred svima. Nakon toga sam ograničila prehranu. Smršavila sam i spala na 48 kilograma. Dnevno bih pojela jednu jabuku ili jogurt, nadajući se da će mi adrenalin omogućiti da izdržim teške probe. Neke balerine je Hitna pomoć morala odvesti u bolnicu kako bi ih se intravenozno hranilo, druge su pale u depresiju i još uvijek idu psihijatrima. I danas imam stalne bolove i pucaju mi kosti, što je najvjerojtanije povezano s dijetom“, priča Mariafrancesca.

Djevojke odlaze i na operaciju prsiju, kako bi zadržale dječačku figuru.

„To nije normalno, ja sam ipak prvo žena, a onda balerina“, ističe Garritano.

Dobijate robote, a ne umjetnice

Glasnogovornica Scale negirala je tvrdnje o anoreksiji i bulimiji među plesačicama.

„Rečeno mi je da javno ne smijem o ovome govoriti. Upozoravala sam ljude u kući i ništa se nije promijenilo".

Baletni učitelji, često i sami frustirani, prema svojim studentima se odnose kao što su
Kazališna kuća La Scala
Kazališna kuća La Scala
se nekad njihovi profesori odnosili prema njima.

„Roditelji vjeruju da su njihove djevojčice u dobrim rukama, a zapravo gube svaki kontakt s njima kada se one gotovo religijski vežu uz ogledalo za probu, učitelje i publiku“, navodi balerina.

Za Mariafrancescu, balet je bio bijeg od nesretnog djetinstva na jugu Italije, u Calabriji. Nakon smrti majke kada joj je bilo 11 godina, otac se ponovno oženio, a djevojčicu je poslao živjeti s tetkom. Samo zahvaljujući svojoj tvrdoglavosti, opstala je na akademiji i izbjegla anoreksiju.

„Nisam mogla šutiti nakon što su nas profesori maltretirali. Ako imate vojni dril, dobijate robote, a ne umjetnice“, ističe primabalerina.

Kada je primljena u Scalu, kao najbolja u svojoj klasi, 1998., Garritano je tužila matičnu kuću zbog načina na koji je zaobiđena u napredovanju. Tek je ove godine postala jedna od 14 solistica.

„Nakon što sam progovorila o načinu na koji se vodi kuća, mjesecima nisam, plesala“, navodi ona.

U svojoj knjizi je uputila poruku mladim plesačima: „Balet je okrutan, ali može biti životni san, izbjegnete li probleme s prehranom“.

„Željela sam svijet upozoriti na ove poteškoće. Nadam se da će se mojoj akciji priključiti i mnogo poznatije plesačice nego sam sama“, naglašava Mariafrancesca Garritano za britanski Observer.
XS
SM
MD
LG