Dostupni linkovi

Policija: Baldwinu rečeno da je pištolj rekvizit bezbedan


Alek Boldvin, Njujork, jun 2021.

Glumcu Aleku Boldvinu u ruke je dat pištolj rekvizit za koji je rečeno da je bezbedan i da nema prave metke, što se ispostavilo netačnim i rezultiralo smrću direktorke fotografije i ranjavanjem reditelja, saopštila je policija.

Pomoćnik reditelja koji je Boldvinu dao pištolj u ruke nije znao da u njemu ima pravih metaka, piše u izveštaju policije, preneo je Glas Amerike (VOA).

Boldvin je na snimanju filma "Rust" usmrtio direktorku fotografije Halinu Hačins i ranio reditelja Džoela Souza kada je pucao iz pištolja rekvizita. Hačins je umrla u bolnici, a Souza je pušten na kućno lečenje.

Boldvin je rekao da je u šoku od toga šta se desio i da u potpunosti sarađuje sa policijom.

Na Tviteru je napisao da mu je "srce slomljeno zbog onoga što se desilo".

"Nema reči kojima mogu da opišem tugu i šok nakon tragičnog incidenta u kome je život izgubila Halina Hačins, majka, supruga i koleginica koju smo duboko poštovali. U kontaktu sam sa njenim mužem, nudim podršku njemu i ostatku porodice. Srce mi je slomljeno zbog supruga i sina svih koji su voleli Halinu".

Lokalni šerif je rekao da nije podneta krivična prijava i da je istraga u toku. Boldvin je svojevoljno dao izjavu policiji.

Sudija u Santa Feu izdao je nalog za pretres filmskog seta, oružja, kamera, dokumentacije.

Pištolj iz kojeg je Boldvin pucao bio je jedan od tri, a predao mu ga je pomoćnik reditelja.

"Kada mu je dao pištolj, rekao je da je bezbedan i da nema metaka u sebi", navodi se u policijskom izveštaju.

Ekipa filma van kapija imanja na kojem je sniman film "Rust" nakon ubistva i ranjavanja članova ekipe, Santa Fe, 22. oktobar 2021.
Ekipa filma van kapija imanja na kojem je sniman film "Rust" nakon ubistva i ranjavanja članova ekipe, Santa Fe, 22. oktobar 2021.

Los Anđeles tajms i Dedlajn Holivud citiraju i druge učesnike na snimanju filma koji kažu da je nekoliko kamermana napustilo set i pre tragedije. Takođe, i da su se već događali incidenti sa pištoljima rekvizitima.

"Kasnile su nam plate po tri nedelje, izbacivali su nas iz hotela, nismo bili bezbedni kada je reč o COVID-u, a povrh svega - ni kada je reč o oružju. Sve u svemu, loši bezbednosni uslovi na setu", izjava je jednog od angažovanih na snimanju filma.

Iz produkcije filma niko nije komentarisao ove navode, samo su rekli da su "svesni da postoje žalbe na bezbednosne uslove na setu i da sprovode internu istragu o tome".

Šezdesettrogodišnji Boldvin, koji je osvojio nekoliko glumačkih nagrada, jedna je od zvijezda filma, ali i producent.

Na web stranici Hačins se navodi da je rođena u Ukrajini i odrasla u sovjetskoj vojnoj bazi u Arktičkom krugu "okružena sobovima i nuklearnim podmornicama".

Diplomirala je međunarodno novinarstvo na Kijevskom nacionalnom univerzitetu, a prethodno je radila kao istraživačka novinarka u britanskoj dokumentarnoj produkciji u Evropi.

Bila je i direktor fotografije akcijskog filma "Archenemy". Njena ostala filmska dela uključuju policijsku dramu "Blindfire" i "Darlin", horor igrani film.

XS
SM
MD
LG