Dostupni linkovi

Bajram u severnoj Mitrovici: Svim ljudima želim puno mira


Muslimanski vernici ispred džamije u Prištini - ilustracija
Oko četiri stotine pripadnika islamske zajednice iz južnog dela Mitrovice, posetilo je u nedelju ujutro, na Ramazanski bajram, groblje u severnom delu grada.

Vernici su do groblja u severnoj Mitrovici stigli uz pratnju Kosovske policije. Atmosfera je bila mirna i bez incidenata.

Vernici su iz južne Mitrovice došli sa nekoliko autobusa, privatnim automobilima i pešice, a deo puta Mitrovica-Zvečan obezbeđivali su pripadnici Kosovske Policije iz Severne policijske stanice.

"Svakog Bajrama dolazimo na groblje i nikada nismo imali problema. Danas ćemo posećivati rodbinu i prijatelje, družićemo se i uz bogate trpeze proslavljati najveći muslimanski praznik. Svim ljudima želim puno mira, radosti, ljubavi, zdravlja I sreće”, kaže za RSE Edona Krasnichi, Albanka iz južne Mitrovice koja je sa rođacima posle molitve u džamiji obišla svoje pokojnike.

Turčin Mustafa Tulumqe je nakon dvadeset godina u nedelju po prvi put obišao grobove svojih najmilijih u severnoj Mitrovici.

“Dolazim iz Instanbula. Emocije su jake. Ovo je tuga, da i mi i naše komšije Srbi, čiji su grobovi dole u južnoj Mitrovici, samo dva puta godišnje obilazimo grobove naših najvoljenijih. Znate, voleo bih kada bi nekako moglo da se vrati ono vreme kada smo svi živeli zajedno - i Srbi, Bošnjaci, Albanci, Romi, Turci… I kada je ovaj grad predstavljao simbol mira i zajedničkog života“, kaže on za RSE.

Prvi dan Bajrama na Kosovu počeo je jutarnjom molitvom u džamijama kojom se najavljuju veseli praznični dani.

Tokom tri praznična dana muslimani širom sveta organizuju razne svečanosti, međusobno se posećuju sa rodbinom, prijateljima i komšijama, a to je istovremeno i praznik darivanja.
  • 16x9 Image

    Jasmina Šćekić

    Od 2003. godine radi kao novinar informativne redakcije Radija Kontakt Plus u Kosovskoj Mitrovici. Kao dopisnik Radija Slobodna Evropa za područje severnog Kosova radi od 2004. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG