Dostupni linkovi

Bajden u poseti Teksasu nakon masovne pucnjave u školi


Predsednik SAD Džozef Bajden sa suprugom Džil odaje počast stradalima u masovnoj pucnjavi u osnovnoj školi Rob u gradu Uvalde u savznoj državi Teksas, 29. maja 2022.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden (Joseph Biden) doputovao je u nedelju, 29. maja u grad Uvalde u saveznoj državi Teksas, kako bi pružio podršku porodicama nastradalih 19 učenika i dvoje nastavnika u masovnoj pucnjavi u osnovnoj školi, prenosi agencija AFP.

Bajden je, kako navodi AFP, u društvu supruge Džil (Jill) posetio memorijal ispred škole, susreo sa rodbinom preminulih i prisustvovao katoličkoj misi.

Bajden je uoči puta u Uvalde, u subotu 28. maja u svom govoru na Univerzitetu u Delaver (Delaware) pozvao na akciju kako bi se sprečili slični masakri u budućnosti u zemlji u kojoj su napori da se pooštre propisi o vatrenom oružju u više navrata propali.

"Ne možemo tragediju učiniti ilegalnom, ali možemo Ameriku učiniti bezbednijom. Konačno možemo uraditi ono što treba da uradimo kako bismo zaštitili živote ljudi i naše dece", rekao je Bajden.

Istražitelji u Teksasu i dalje tragaju za motivom napada, nastojeći da utvrde koliko su kritične greške napravljene u odgovoru na smrtonosnu pucnjavu u Uvaldeu, te zašto je skoro 20 policajaca ostalo ispred učionice u osnovnoj školi dok su deca panično pozivala u pomoć.

Napadač, osamnaestogodišnji Salvador Ramos, koji je napustio srednju školu, nije imao krivični dosije niti istoriju mentalnih bolesti. Policija je likvidirala napadača.

Glavni službenik za bezbednost u Teksasu izjavio je 27. maja da je policija donela pogrešnu odluku u vezi masakra u Osnovnoj školi Robb.

"Kad bih mislio da će to pomoći, izvinio bih se", rekao je Stiven Mekro (Steven McCraw) na konferenciji za novinare.

Rekao je da policajci nisu ušli u školu jer nisu vjerovali da se pucnjava još uvijek traje.

Najsmrtonosnija pucnjava u školi u SAD u poslednjih skoro deset godina ponovo je pokrenula nacionalnu raspravu o zakonima o oružju u zemlji, a američki predsednik Džozef Bajden pozvao je na nova ograničenja oružja, u obraćanju naciji nakon napada.

XS
SM
MD
LG