Dostupni linkovi

Bajden sa Tihanovskajom: Podrška demokratskim težnjama Belorusa


Liderka beloruske opozicije Svetlana Tihanovskaja i američki predsednik Džozef Bajden tokom susreta u Beloj kući, 28. jul 2021.
Liderka beloruske opozicije Svetlana Tihanovskaja i američki predsednik Džozef Bajden tokom susreta u Beloj kući, 28. jul 2021.

Američki predsednik Džozef Bajden (Joseph Biden) razgovarao je u sredu u Beloj kući sa liderkom beloruske opozicije Svetlanom Tihanovskajom koja se deset dana nalazi u SAD, i preneo joj podršku beloruskom narodu.

"SAD podržavaju beloruski narod u njihovoj težnji ka demokratiji i univerzalnim ljudskim pravima", naveo je Bajden na Tviteru na kome je postavio i fotografiju sa Tihanovskajom.

Tihanovskaja, koja je na turneji po SAD-u sa ciljem jačanja međunarodnog pritiska na autoritarnog beloruskog lidera Aleksandra Lukašenka, nazvala je sastanak "podstrekom za naš narod".

To je "poruka celom svetu da je najveća država na svetu sa nama", rekla je ona za AFP u intervjuu ubrzo nakon sastanka.

„Ovaj sastanak je uspeh svih Belorusa koji se bore“, rekla je Tihanovskaja.

Ona je kazala AFP -u da ne traži da je Bajden prizna za predsednika Bjelorusije, već da želi jačanje pritiska na Lukašenka.

"Razgovarali smo o više tačaka pritiska na režim kako bi ga naterali da prekine nasilje, oslobodi političke zatvorenike i započne dijalog" sa opozicijom, rekla je ona.

„Belorusija može biti primer nenasilne tranzicione moći,” dodala je.

Rekla je da je sa Bajdenom razgovarala i o obezbeđivanju "nezavisnosti i suvereniteta" Belorusije – što je prikrivena referenca na ponovljenu zabrinutost da bi ruski predsednik Vladimir Putin mogao da pokuša da inkorporira ovu zemlju u Rusiju.

"Kada autokratije postanu pretnja drugim zemljama, važno je biti uz one koji se bore protiv njih", istakla je Tihanovskaja.

Ona ističe da je ubedljivo dobila predsedničke izborie u avgustu prošle godine na kojima je Lukašenko, blizak saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina, proglasio pobedu za šesti mandat.

Tihanovskaja je ranije na Tviteru pozdravila sastanak kao "snažan znak solidarnosti sa milionima neustrašivih Belorusa koji se mirno bore za svoju slobodu".

"Svet stoji uz nas. Belorusija će biti uspešna priča," istakla je ona.

Liderka beloruske opozicije, koja je u SAD stigla 18. jula, razgovarala je ranije sa šefom američke diplomatije Entonijem Blinkenom (Anthony), kojem je predala spisak državnih beloruskih preduzeća protiv kojih bi, kako smatra, trebalo da budu uvedene sankcije ili postojeće da budu pooštrene.

Sjedinjene Države i Evropska unija već su uvele niz sankcija beloruskim kompanijama i zvaničnicima, iako je Tihanovskaja pozvala Evropljane da zatvore rupe koje omogućavaju nastavak postojećih ugovora.

Ona se iz Njujorka vratila u Vašington na prethodno nenajavljene razgovore sa Bajdenom, koji su održani baš u trenutku kada su američke i ruske delegacije nastavile dijalog u Ženevi nakon junskog samita na najvišem nivou.

Tihanovskaja, koja je u politiku ušla posle hapšenja supruga, pobegla je u Litvaniju nakon izbora.

Usledili su veliki prodemokratski protesti koje vlada nastoji da suzbije nasilnim metodama.

Tako su nedavno hapšeni studenti, a policija je upadala u kuće novinara.

U maju su beloruske vlasti prisilile civilni avion, koji je leteo iz Grčke za Litvaniju, da sleti navodeći kao razlog bezbednosnu pretnju, i uhapsila opozicionog novinara i njegovu devojku koji su bili putnici.

XS
SM
MD
LG