Dostupni linkovi

Bajden i Si u petak o ratu u Ukrajini i ekonomskoj konkurenciji


Razgovor američkog i kineskog predsednika, Džoa Bajdena i Si Đinpinga, novembar 2021.-.
Razgovor američkog i kineskog predsednika, Džoa Bajdena i Si Đinpinga, novembar 2021.-.

Predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) razgovaraće u petak sa kineskim predsednikom Si Đinpingom o regulisanju ekonomske konukurencije između dve zemlje i ruskoj invaziji u Ukrajini.

Portparolka Bele kuće Džen (Jen) Psaki najavila je u četvrtak predstojeći telefonski razgovor dva lidera. U njenom saopštenju se ističe da je to "deo naših stalnih napora da održimo otvorene linije komunikacije" između Sjedinjenih Država i Kine.

Poziv je usledio nakon intenzivnog sedmočasovnog sastanka u Rimu u ponedeljak između savetnika Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana (Jake Sullivan) i višeg kineskog savetnika za spoljnu politiku Jang Jiečija.

Američki zvaničnici su upozorili da je Kina pojačala ruske dezinformacije koje bi mogle biti izgovor za Putinove snage da napadnu Ukrajinu hemijskim ili biološkim oružjem. Postoje i izveštaji — koje je Kremlj demantovao — da se Rusija obratila Kini za pomoć jer se suočava sa zapadnim sankcijama dok na terenu Ukrajina pruža jak otpor nadiranju njenih snaga.

Na sastanku u Rimu Salivan je želeo više transparentnosti u stavu Pekinga prema Rusiji i ponovio da bi svaki pokušaj Kine da pomogne Rusiji da izbegne sankcije koštao Sijevu vladu.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG