Dostupni linkovi

Rusija tražila od Kine vojnu opremu, piše ’Financial Times’


Putin i Si su prošlog meseca u Pekingu potpisali zajedničku izjavu u kojoj se navodi da partnerstvo Peking-Moskva „nema granica“ (4. februar 2022)
Putin i Si su prošlog meseca u Pekingu potpisali zajedničku izjavu u kojoj se navodi da partnerstvo Peking-Moskva „nema granica“ (4. februar 2022)

Rusija je zatražila od Kine vojnu opremu kao podršku njenoj invaziji na Ukrajinu, što je izazvalo zabrinutost u Beloj kući da bi Peking mogao da potkopa napore Zapada da pomogne ukrajinskim snagama u odbrani svoje zemlje, piše list „Financial Times“ (FT), pozivajući se na izjave neimenovanih zvaničnika.

Američki zvaničnici rekli su za FT da je Rusija zatražila vojnu opremu i drugu pomoć od početka invazije. Oni su odbili da daju detalje o tome šta je Rusija tražila.

Druga osoba upoznata sa situacijom rekla je za FT da se SAD spremaju da upozore svoje saveznike, zbog nekih indicija da se Kina možda sprema da pomogne Rusiji.

Drugi američki zvaničnici rekli su da postoje znaci da Rusiji ponestaje nekih vrsta oružja dok se rat u Ukrajini proteže već treću nedelju.
Bela kuća se nije oglašavala o ovim tvrdnjama.

Liu Pengiu, portparol kineske ambasade u Vašingtonu, rekao je da nije upoznat ni sa kakvim sugestijama da bi Kina možda bila voljna da pomogne Rusiji.

„Kina je duboko zabrinuta i ožalošćena situacijom u Ukrajini“, rekao je Liu. „Iskreno se nadamo da će se situacija smiriti i da će se mir vratiti što pre“, dodao je on.

Ovo otkriće dolazi u trenutku uoči odlaska Džejka Salivana, američkog savetnika za nacionalnu bezbednost, u Rim na razgovore sa Jangom Đečijem, najvišim kineskim zvaničnikom za spoljnu politiku.

Pre nego što je u nedelju napustio Vašington, Salivan je upozorio Kinu da ne pokušava da „izbavi“ Rusiju pomažući Moskvi da zaobiđe sankcije koje su SAD i njihovi saveznici uveli predsedniku Vladimiru Putinu i njegovom režimu.

„Osiguraćemo da ni Kina, niti bilo ko drugi, ne može da kompenzuje Rusiju za ove gubitke“, rekao je Salivan televiziji En-Bi-Si u nedelju.

Navodni zahtev za opremu i druge vrste nespecifikovane vojne pomoći upućen je u trenutku dok ruska vojna invazija traje punih 18 dana.

Kina je sebe predstavila kao neutralnog aktera u ukrajinskoj krizi i odbila je da osudi Rusiju zbog invazije na zemlju. SAD takođe nisu videle znake da je kineski predsednik Si Đinping spreman da izvrši bilo kakav pritisak na ruskog predsednika Vladimira Putina.

Dvojica lidera su prošlog meseca u Pekingu potpisali zajedničku izjavu u kojoj se navodi da partnerstvo Peking-Moskva „nema granica“, što je još jedan znak da se dve zemlje još više približavaju.

XS
SM
MD
LG