Dostupni linkovi

Bajden: Sankcije zbog Severnog toka 2 bile bi kontraproduktivne


Severni tok 2 je skoro u potpunosti završen: Džo Bajden

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) izjavio je 26. maja da je njegova administracija odlučila da se odrekne sankcija za gasovod Severni tok 2, jer je projekat skoro završen, a sankcije bi naštetile odnosima sa evropskim saveznicima.

„Gotovo je u potpunosti završen“, rekao je Bajden o gasovodu koji će dovoditi gas iz Rusije u Nemačku ispod Baltičkog mora.

"Nije kao da mogu da dozvolim Nemačkoj da nešto učini ili ne… Mislim da bi nametanje sankcija sada bilo kontraproduktivno u smislu naših evropskih odnosa", rekao je američki predsednik novinarima, dodajući da je protiv projekta od njegovog osnivanja.

Stejt department je prošle nedelje saopštio da su se ruska kompanija koja stoji iza gasovoda, Severni tok 2 AG, i njen nemački izvršni direktor Matijas Varnig (Matthias Warnig), saradnik ruskog predsednika Vladimira Putina, bavili sankcionisanjem.

Ali Bajdenova administracija odrekla se sankcija, ocenivši da je to u nacionalnom interesu SAD.

U Vašingtonu je ova odluka naišla na kritike republikanaca i nekih demokrata. Gasovod, koji bi mogao biti završen do septembra, bio je u središtu političkih nesuglasica između Berlina i Vašingtona tokom administracije bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa (Trump).

Otkako je stupio na funkciju u januaru, Bajden je nastojao da poboljša odnose sa Evropom nakon što su bili narušeni tokom Trampovog mandata.

Američki zvaničnici upozorili su da će gasovod Evropu učiniti više zavisnom od ruskih zaliha energije i zaobići Ukrajinu, koja se oslanja na takse za tranzit gasa.

Nemačka vlada odbila je da zaustavi projekat, tvrdeći da je to komercijalni poduhvat i suvereno pitanje.

Bajden, koji će se odvojeno sastati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i Putinom tokom putovanja u Evropu u junu, rekao je da su Nemci bili svesni zabrinutosti SAD.

„Oni znaju da imam čvrst stav o tome i nadam se da ćemo od ovog trenutka moći da radimo na tome kako će se nositi sa tim“, rekao je Bajden.

Merkel je ranije 24. maja rekla da očekuje dalje razgovore sa Sjedinjenim Državama o projektu Severni tok 2 nakon ukidanja sankcija.

XS
SM
MD
LG