Dostupni linkovi

SAD neće sankcionisati kompaniju koja radi Sjeverni tok 2


Cijevi za Sjeverni tok 2 u luci u Njemačkoj
Cijevi za Sjeverni tok 2 u luci u Njemačkoj

Sjedinjene Američke Države neće uvoditi nove sankcije kompaniji zaduženoj za gradnju plinovoda Sjeverni tok 2, što je potez koji je pozdravio Kremlj.

Ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Maas rekao je novinarima da izvještaj američkog State Departmenta, koji tek treba biti objavljen, sadrži sankcije za nekoliko entiteta. Ali također je rekao da postoji “predsjedničko odustajanje” od sankcija za AG, kompaniju koja vodi projekat Sjeverni tok 2 i njenog izvršnog direktora, njemačkog državljanina.

"Ovo smatramo konstruktivnim korakom o kojem ćemo rado nastaviti razgovarati s našim partnerima u Washingtonu", rekao je Maas koji je dodao da je o tom pitanju razgovarao s američkim državnim sekretarom Anthonyjem Blinkenom.

Državni sekretar SAD Antony Blinken napisao je u pismu Kongresu da je ukidanje prvobitnih sankcija koje je Kongres naložio kompaniji "Nord Stream 2 AG" baziranoj u Švicarskoj i njenom izvršnom direktoru Matthiasu Warnigu, "u nacionalnom interesu Sjedinjenih Država", prenio je AFP.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena bila je pod pritiskom republikanaca i ostalih da uvede novčane kazne za one koji rade na plinovodu.

Sjeverni tok 2 će značajno povećati količinu prirodnog plina kojeg će Rusija moći direktno izvoziti u Njemačku, zaobilazeći istočnoevropske države poput Ukrajine i Bjelorusije.

Američki zvaničnici i neki evropski čelnici upozorili su da će to povećati ovisnost Njemačke o ruskom plinu i učiniti je ranjivom na ruske političke hirove. Njemačka kancelarka Angela Merkel branila je projekt, rekavši da ruski plin već slobodno teče u Evropu drugim rutama, uključujući postojeći plinovod u Baltičkom moru - Sjeverni tok.

XS
SM
MD
LG